gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се консервират манатарки?

Как се консервират манатарки?

Консервиране на манатарки
Снимка: pixabay.com
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Всеки знае, че пресните хранителни продукти са най-добри аз консумация. Болшинството от растителната храна обаче е сезонна и не може да се използва целогодишно, освен ако не се консервира.

Това важи и за гъбите манатарки. Сезонът на тази изключително вкусна гъба започва през юни. Пресни манатарки може да се събират от края на май и юни месец до ноември, при условие че времето е подходящо за развитие на гъбите.

Ако има изобилие от манатарки, може да се консервират за зимата. С манатарки от буркани стават не само отлични зимни салати, но и много ястия - гъби с ориз, сарми, пици, паста и много други.

Консервите с манатарки предлагат различни възможности не само за съхраняване на гъбите за сезоните, в които ги няма налични в прясно състояние, но и за придаване на желан вкус с помощта на подправки и начин на приготвяне.

Салатата от гъби е най-често практикуваният начин за консервиране на манатарки. Ето една възможност за салата от манатарки.

Необходими продукти:

- 10 кг гъби манатарки

- ½ кг лук

- ½ кг олио

Състав на маринатата:

- 5 л вода

- 150 г сол

- 300 милилитра оцет

- 2 г дафинов лист

- 2 г черен пипер на зърна

- 2 г карамфил

- 2 г канела на пръчки

Приготвяне:

Манатарки в буркани

Почистените, отделени от пънчетата гъби се подреждат в буркани, добавят се подправките и се заливат с маринатата. Бърканите се стерилизират 60 минути.

Гъбите може да се ползват пресни, да се осолят или мариноват, преди да се наредят в бурканите.

Може да се консервират печени, пържени, варени или парени манатарки с различни подправки или сосове - с домати, подправки - чесън, черен пипер, олио, оцет, сол, дафинов лист, бахар или консервирани в собствен сос.

Много подходяща добавка за всички видове гъби, включително манатарката, е бялото вино, което позволява на гъбата да разкрие напълно своя специфичен вкус и аромат.

Задължително условие е да се подберат здрави пресни гъби и да се следват изискванията на рецептата, като понякога се подчертава, че гъбите трябва да са съвсем млади или да се подберат по-дребни екземпляри.

Консервиране на гъби може да се извърши и заедно с подходяща риба или с месо, като се получава направо готово гъбено ястие за трапезата през зимата.

Манатарките са една от най-добрите гъби за приготвяне на:

- паста с гъби;

- гъбена супа.

Прочетете също как се съхраняват манатарки и как да разпознаем манатарката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest