gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готвят сушени манатарки

Как се готвят сушени манатарки

Как се готвят сушени манатарки
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Изсушаването е начин да се съхранят пресните манатарки, когато им е сезонът. Изсушената манатарка съхранява полезните свойства на гъбата, както и нейните вкусови и ароматни качества.

Самата манатарка неслучайно се счита за кралица на гъбите с високото си съдържание на протеини. Добавени към сосове и гъбени супи, сушените манатарки правят вкуса на ястията с гъби специален и с прекрасен аромат.

В изсушено състояние манатарката може да се свари, маринова, изпържи или замрази. Самият процес на изсушаване се провежда в сушилни на сенчесто място, което е добре проветриво. След като се изсушат правилно, манатарките могат да се съхраняват до една година при спазване на условията за съхранение, защото в противен случай губят аромата си.

Преди да се използва сушената гъба в някаква рецепта, е необходимо да се накисне задължително. Сухите части - пънчета и гугли, се заливат в съд със студена (или топла) вода. Времето за киснене зависи от метода, по който ще се приготвят, и варира - от 20 минути до 6 часа.

След като са киснати, те се сваряват. Ако ще се пържат гъбите, сваряването може да се пропусне. Професионалните готвачи съветват сухите манатарки да се накиснат в прясно мляко, за да стане ястието по-ароматно и задоволително като вкус.

След набъбването на гъбите те се поставят в гевгир да се отцеди водата. За 20 минути до час се сваряват като времето зависи от големината на гъбите. Готови са, когато потънат на дъното на съда. Тогава се вадят от водата.

Добре е ястието със сушени манатарки да се консумира в деня на приготвянето му. На следващия ден вкусът се загубва, а на третия ден ястието може да доведе до разстройство.

Всяка рецепта за ястие от сушени гъби има следните предимства:

Сушени манатарки

- Засища бързо;

- Има нисък гликемичен индекс;

- Съдържа полезни витамини, аминокиселини и много фибри;

- Ястията са нискокалорични и са подходящи за регулиране на храносмилането;

- Рецепти с бульони и супи от сухи манатарки подсилват имунитета;

- Успокояват нервната система и имат лек седативен ефект;

- Те са постна храна, подходяща по време на пости;

- Не отстъпват на месната храна като вкус и са начин за приятно разнообразяване на менюто с елегантен привкус.

Със сушени манатарки може да се приготвят примерни рецепти като супи, пържени сушени гъби манатарки с картофи, манатарки със заквасена сметана, и много други рецепти с манатарки.

Прочети също как се замразяват манатарки и как се съхраняват манатарки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest