Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да спра да ям през нощта

Как да спра да ям през нощта

Как да спра да ям през нощта
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

Надали не познавате човек, който да се оплаква, че нощно време има неустоимото желание да се разходи до хладилника и да си похапне.

И макар да е всеобщо схващането, че в случая става въпрос само за хора, страдащи от наднормено тегло, това изобщо не е така. Макар и да са изключение има и такива среднощни лакомници, които изглеждат тънки като фиданки.

Всъщност т. нар. Синдром на нощното хранене е открит още през 1955 г. от американския психиатър Алберт Стънхарт, впоследствие на което много учени са се заели да разнищят какво кара хората да се хранят нощно време. Все пак е научно доказано, че това е вреден навик.

Както се досещате, няма обща гледна точка по въпроса. Според някои експерти това се дължи на стрес, според други на депресия, а според трети на проблеми с хормоните.

В много развити държави започва да се провежда специализирана терапия, която да помогне на нощните консуматори да се справят с проблема си. Техниките и способите за провеждането на подобни сеанси отново са много различни.

Споделяме това само с идеята, че няма конкретен отговор на въпроса как можете да спрете да ядете през нощта, защото това, което ни подтиква да го правим, е строго индивидуално.

Техники за справяне с нощното хранене

Нощно ядене

Тук ще ви предложим няколко техники, които се препоръчват от специалистите, а вероятно вие ще трябва да изпробвате не една от тях, докато намерите кои най-добре пасват за спирането на нощното ви хранене.

- На първо място, важно е да не гладувате денем, спазвайки поредната ново излюпила се диета. Хранете се на малки порции и по-често, за да не се стигне до прегладняване, което ще усетите именно в „малките“ часове на денонощието;

- Пийте много вода през целия ден и дръжте до леглото си чаша с вода, чай или прясно мляко. Когато се събудите през нощта и усетите глад, първо, изпийте чаша течност и е твърде възможно отново да се унесете в сън, без да припарвате до хладилника;

- Що касае хладилника, е добре да не го задръствате с всякаква храна. Консумирайте само пресни ястия, и то толкова, колкото да ви стигнат за едно ядене. Заставайки пред празен хладилник нощно време, човек надали ще реши тепърва да си приготвя сандвич например;

- В хладилника си е добре единствено да имате кофичка кисело мляко или кефир. Според някои диетолози при остро чувство на нощен глад, няма по-добро средство за засищането му от киселото мляко или кефир, без това да се отразява сериозно на фигурата или здравето ви.

Как да спра да ям през нощта

- Звучи абсурдно да слагате катинар на хладилника си, но можете да си залепите върху вратичката му всички вреди, за които се сещате от нощната консумация на храна. Или пък да си направите таблица коя храна с колко калории ви запасява и после колко време ще трябва да спортувате, за да не трупате килограми. Понякога най-елементарните трикове действат най-ефективно срещу желанието ни да отворим хладилника и да започнем да се тъпчем.

Идеи за неща, които може да сложите в хладилника за нощните набези към него:

- снакс;

- пълнозърнести солети;

- протеинови барчета;

- диетични сладкиши;

- диетични бисквити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest