gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-известните британски сирена

Най-известните британски сирена

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23157107
Най-известните британски сирена
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Великобритания изобилства от зелена и плодородна земя, осигуряваща перфектни условия за производство на мляко. С дългата си традиция в производството на сирене, тя е известна по цял свят със своите сирена. И не е изненада, че вече съществуват повече от 700 разновидности на британски сирена. Ще ви разкажем за десетте най-известни от тях, които трябва непременно да опитате.

Cheddar (Чедър)

Най-известните британски сирена

Най-популярният вид сирене в Обединеното кралство, което винаги се харесва на хората. Докато това известно сирене сега се произвежда в много страни по света, то произхожда от английското село Чедър в Съмърсет. Произвеждано най-малко от 12-ти век, геогравската област Cheddar Gorge в края на селото съдържа няколко пещери, които осигуряват идеалната влажност и температура за зреене на сиренето. Чедър е сравнително твърдо бяло или оранжево (ако се добавят оцветители) сирене. Вкусът обикновено е мек, кремообразен и гладък. С узряването на чедъра вкусовете стават по-силни и орехови, а текстурата става по-ронлива.

Red Leicester (Ред Лестър)

Това е твърдо сирене, подобно на чедър, но има по-мек вкус и по-влажна, по-ронлива текстура. Неговият отчетлив наситено оранжев цвят идва от растителна боя, наречена анато. Обикновено продавани на възраст от 6 до 12 месеца, по-младите сирена имат леко сладък, мек вкус. За разлика от това, по-зрелите сирена обикновено са по-остри с по-ядков вкус. Като цяло, добре балансирано британско сирене, което се съчетава чудесно с различни вина - както бели, така и червени.

Stilton (Стилтън)

Най-известните британски сирена
Снимка: pixabay.com

Безспорно първенец сред най-известните британски сирена - произвежда се в две разновидности, синьо, което има добавена сапротрофната гъба Penicillium roqueforti (използвана за производство на сините сирена), и бяло, в което я няма. И двата сорта са получили статут на защитено географско указание (ЗГУ) от Европейската комисия, което означава, че сиренето може да се произвежда само в трите окръга Дербишър, Лестършър и Нотингамшър. По-меко от Рокфор, Стилтън има богат и мек вкус, с пикантен послевкус. Отлично сирене за натрошаване върху салати със сирене или в комбинация с шери или портвайн.

Perl Las (Пърл лас)

Продължавайки с друго синьо сирене, Perl Las, което означава „Синя перла“ на уелски, е едно от най-известните британски сирена от Уелс. Силен, но кремообразен с леко солени нюанси, "синият" послевкус е остър и дълготраен. Както всяко синьо сирене, това е страхотно само по себе си, разтопено върху пържола или направено на сос или супа.

Stinking Bishop (Вонящият епископ)

Още едно популярно сирене във Великобритания - полумеко сирене от Глостършър, странното име идва от отчетливата му миризма. Острият аромат се получава от измиването на кората в пери (крушов сайдер). Алкохолът също придава кафяв/розов цвят на кората. Въпреки силната миризма сиренето всъщност има много мек и кремообразен вкус. Произвежда се в ограничени количества, така че няма да го намерите в нито един британски супермаркет, въпреки че магазините за занаятчийска храна и магазините за деликатеси трябва да го имат.

Welsh Caerphilly (Уелско Карфили)

Най-известните британски сирена

Карфили е твърдо, ронливо бяло сирене, което произхожда от град Карфили в Уелс. Традиционното то трябва да се прави с краве мляко, произведено от уелски ферми и е защитено от статут на европейско защитено географско указание (ЗГУ). Има мек вкус с привкус на цитрусови и тревисти вкусове.

Wensleydale (Уенслидейл)

Друго сирене в стил чедър, то е кремообразно, влажно и ронливо. Има нотки на див мед и докато старее, сиренето развива по-пълен и дълбок вкус. Предлага се в много различни разновидности и поради медения аромат, редовно се комбинира с плодове като боровинки.

Cornish Yarg (Корниш Ярг)

Пикантно, полутвърдо занаятчийско сирене, произведено в Корнуол. Сиренето се увива в листа от коприва и се оставя да отлежи, което води до характерен вкус. Копривата защитава сиренето, като същевременно придава тревист аромат и оставя деликатна нотка на гъби и цитруси. След като узрее, сиренето е кремообразно и меко под кората, но леко ронливо в сърцевината.

Dunlop (Дънлоп)

Дънлоп е шотландско сирене от село Дънлоп, в окръг Айршир. Разработено през 1700 г., сиренето получава статут на защитено географско указание (ЗГУ) през 2015 г. В резултат на това традиционното Ayrshire Dunlop може да се произвежда само в района около селото, с мляко от крави Айршир, като се използват традиционни методи. Вкусовият профил е мек със сладък маслен вкус. И все пак, докато узрява, се развиват фините орехови и кремообразни вкусове.

Cornish Brie (Корниш Бри)

Корниш Бри е меко сирене от Корнуол. Произвеждано от няколко мандри в района, сиренето се прави от пълномаслено пастьоризирано краве мляко, произхождащо от местния район. Богатото корниш мляко придава на сиренето характерен жълт цвят. Вкусът е много по-мек от френския му еквивалент, но все още има много кремообразни и маслени нотки. Отлично допълнение към всеки британски чийзборд, а защо не и част от всички плата със сирене.

С всяко едно от тези млечни вкусотии може да приготвите вкусни предястия със сирене или супи със сирене.

Вижте още:

- Непознати английски сирена;

- Най-известните сини сирена в света;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest