gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как да засилим апетита на детето?

Как да засилим апетита на детето?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23962112
засилване на апетита на детето
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

Гледате ли с наслада как се хранят децата на другите? И въздъхвате, поглеждайки своето, което чопли храната и я гледа с неприязън. Ако детето ви няма апетит, трябва да разберете каква може да е причината и как да засилите апетита му.

Откъде идва апетитът?

Родителите често бъркат апетита с глада. И ако второто е чисто физиологично състояние, което е присъщо на всеки, то с апетита е малко по-сложно.

Гладът се появява при всеки човек, заедно с него идват раздразнителност, загуба на сила, неприятно усещане в стомаха и необходимостта да се яде нещо възможно най-скоро.

Апетитът е съвсем различно нещо. Той показва как се отнасяме към храната. И тук много зависи не толкова от физиологичните нужди, колкото от емоционалното състояние, заобикалящата среда и съседите на масата. Нали се сещате, че на купон и в компания на други на тяхната възраст, децата се хранят много по-добре.

Важно е да се изгради връзката на детето с храната от момента на въвеждане на допълващи храни, тоест от 4-6 месеца. По това време децата като правило имат интерес към храната, важно е да не го пропускате и да го задоволите напълно.

Как да го направите:

- дайте му да опита различни продукти, като постепенно разширявате гастрономическия хоризонт на детето;

- практикувайте педагогическо примамване, оставете го само да избере храна от няколко варианта;

- оставете го да си играе с храната - това не само обогатява сетивния опит на детето и влияе положително върху развитието на фината моторика, но и повишава нивото на доверие в храната - това, което е минало през ръцете, винаги се слага по-лесно в устата;

- давайте на детето да си играе с посудата за хранене;

детски апетит

- хранете детето на общата маса - модерните столчета за хранене лесно ви позволяват да направите това, съвместното хранене е добро не само на за апетита, но и за на културата на поведение на масата.

Защо детето няма апетит?

Експертите идентифицират много причини, поради които детето може да не иска да яде. Сред тях има както чисто медицински, така и психологически. Нека разгледаме основните.

Липса на интерес към храната

Допълнителните храни, започнати в неподходящо време, и тези, които са в нарушение на правилата, без необходимото внимание от родителите, заплашват с нарушение на апетита. Понякога се налага по-специално и продължително въвеждане на определена храна в менюто на детето.

Протестни настроения

Детето преминава през няколко кризи: 1 годинка, 3 години, 6 и 7 години. И във всяка от тях изгражда отношения със значими възрастни – родители, баби и дядовци. Най-лесният начин да контролирате възрастните е да оказвате натиск върху болното място. Най-често децата отказват да спят, да ядат изобщо или отбягват някои специфични храни, да си мият зъбите, да мият лицето си, да избухват на обществени места. Това е тест за сила - ще се огънат ли родителите? Могат ли да бъдат манипулирани? Важното тук е да не се поддавате. Детето няма да остане гладно. Гладът, както си спомняме, е физиологично състояние и то със сигурност ще го задоволи. Но как - зависи от вас. Ако премахнете бързото хранене и сладките закуски от достъпа, то детето ще задоволи физиологичната нужда от храна с това, което е на масата.

Проблеми със стомашно-чревния тракт

Липсата на апетит и прекомерната селективност в храната често са симптоми на сериозни заболявания, включително стомашно-чревния тракт. Ако приемът на определена храна причинява дискомфорт в корема на детето, гадене или други неприятни усещания в тялото, естествено, че то ще я избягва. Задачата на родителите не е да настояват, а да направят пълен преглед на малкото дете и да се уверят, че проблемът не е медицински.

Свръхчувствителност

Сега има все повече свръхчувствителни деца. Те реагират остро на силни шумове, ярка светлина, тълпи от хора и са придирчиви към храната. Хранителното разстройство е заболяване не само на подрастващите, но и на по-малките деца, поради което трябва да се свържете със специалист.

Често това се дължи на негативни спомени от периода, когато допълващите храни са били въведени с твърда храна. Това е добра причина да не принуждавате детето да яде против волята му, а да потърсите съвет от специалист, който ще ви помогне да провокирате апетит, да превърнете храненето в удоволствие.

Жажда за стабилност

Избирателният апетит, когато детето иска само тестени изделия, хляб и бисквитки с овесени ядки в продължение на седмици, може да бъде свързан с липса на стабилност и емоционално спокойствие в семейството. Това детето се опитва да компенсира това чрез рационализиране на диетата. Атмосферата в дома ви е важен фактор за формирането на здравословен апетит.

Пример за подражание

Това е вземане на пример от дете или значим възрастен, който няма добър апетит. Децата са имитатори по природа и копират до определена възраст тези, които смятат за авторитети. И ако малко дете откаже да яде броколи, защото по-големият му брат не ги харесва, тогава трябва да работите не с детето, а с тези, на които то подражава. И това, между другото, е още една причина да преразгледате собственото си отношение към диетите и правилното хранене. Странно е да принуждавате детето да яде зеленчуци и плодове и да култивира здравословен апетит, когато вие самите не се храните толкова здравословно.

Грешки на родителите, които потискат апетита

Позволявате хранене при гледане на анимация. Мозъкът обработва визуална и аудио информация и той няма капацитет, за да възприеме вкуса, консистенцията и структурата на храната. Храната се възприема като нещо неопределено. Комуникацията е нарушена и апетитът се губи в дълбините на визуалното съдържание.

Настоявате детето да яде нещо определено. Разбира се, има ситуации, когато детето отказва месо или млечни продукти, защото интуитивно знае, че те не са подходящи поради хранителна непоносимост. Но храненето не трябва да бъде претекст за манипулация от страна на родителите.

как да увеличим детския апетит

Храните детето насила. Децата знаят най-добре кога са гладни. И ако редовно принуждавате детето да се храни, налагайки отношението, това ще формира у него отвращение към храната.

Как да подобрите апетита на детето

Редовно се разхождайте с детето на чист въздух, измислете различни забавни игри, в които трябва да бягате, скачате, катерите, за да може то да изразходва енергия и да огладнее.

Създайте култура на хранене. Съвместни закуски, обеди и вечери, когато цялото семейство, или поне част от него, се събира на една маса и наистина се наслаждава на храната. Не примамвайте детето на масата със сладкиши, нека то се храни с това, с което и всички останали. Не му създавайте отделно меню, ако възрастта позволява, и не гответе специално за него.

Разширете гастрономическия кръгозор на детето. Експертите са единодушни, че детето трябва да опита поне 10-15 пъти даден продукт, преди да реши, че не му харесва. Вкусът се формира постепенно: фактът, че детето е яло зеленчуци без апетит миналата година, изобщо не означава, че след година няма да ги яде с удоволствие.

Поканете детето да участва в приготвянето на храната и масата и след това помолете всички членове на семейството да похвалят труда му.

Създайте благоприятна среда. Не забравяйте, че апетитът идва с храната. Ако искаме детето да се наслаждава на нейния вкус, трябва да организирате пространството около ястието така, че то да носи радост. Може да украсите храната по различен начин, така че да привлече вниманието му. Можете също така да купите красиви детски съдове за хранене с любимите му герои.

Разберете, че човек има определен метаболизъм. Ако детето отказва да яде, но се държи весело и активно, не трябва да се паникьосвате. То определено ще поиска храна, когато се почувства гладно.

Не се опитвайте да нахраните детето като наказание. Храната, която е влязла в тялото без желание, ще бъде лошо усвоена.

А сега вижте някои идеи за:

- детски сандвичи;

- детски бисквити;

- детски торти;

- супи за деца;

- детски хапки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest