gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвя на капризно дете?

Какво да сготвя на капризно дете?

готвене за капризно дете
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Много майки са обезпокоени, чедецата им не се хранят редовно или изобщо отказват да се хранят с домашно приготвена храна. Наблягат единствено на т. нар. джънк фууд- пържени картофки, снаксове, продаваните във веригите за бързо хранене бургери и какво ли още не. А в паузите на подобно хранене нагъват всякакви сладкиши.

На всички ни е ясно, че подобно поведение е не просто безобразно, но крие и огромни рискове за здравето на нашите малчугани.

Преди да ви предложим конкретни идеи как и какво да сготвите на по-капризните деца е важно да спазвате поговорката, че насила хубост няма и да не прибягвате до изрази, че ако детето не изяде и последната лъжица от супата си, то ще я изсипете в пазвата му.

Колкото повече усилия полагате то да яде нещо, което не обича, или поради вида му, токова по-голяма съпротива бихте срещнали от негова страна. Бихме ви препоръчали да обмисляте заедно менюто, да пазарувате заедно, а защо не и да готвите заедно. Ако детето е по-голямо, разбира се.

По отношение на супите много деца са капризни, а е важно да ги привикнете към тях от ранна възраст. Тук веднага бихме ви издали един трик- всички онези полезни зеленчуци, които детето не обича и да погледне в чинията си (моркови, грах, броколи, карфиол, тиквички, тиква, лук и др.) се отдават сравнително лесно на пасиране. А децата предпочитат кремсупите най-малкото защото си спестяват досадното за тях дъвчене на храната.

На практика в една кремсупа, към която сте добавили и картофи, можете да добавите всички онези съставки, които желаете и за които знаете, че са здравословни, без самото дете да разбира с какво точно се храни. Естествено, когато купичката със супата е празна, е добре да го информирате.

А защо не включите в менюто на децата си и студени супи, тъй като голяма част от тях не харесват самите супи, само защото са им твърде горещи. Чудесен вариант е българският таратор, стига децата да нямат непоносимост към лактозата. Той определено е и диетичен, защото не си мислете, че капризните малчугани са единствено онези, които са слабички.

Напротив, има и такива, които трупат излишни килограми най-вече поради прекаляването с всякакви сладки и тестени изделия. Ако направите таратор от около 100 г краставица, 200 мл кисело мляко от 2 %, 150 мл вода, 1 ч.л. зехтин и копър на вкус, то калорийният прием от тази порция ще е под 140 кал, а мазнините ще са под 10 г. В никакъв случай не прекалявайте и със солта.

Когато детето отказва да яде яйца, за които знаем, че са много полезни, то тогава ги използвайте за застройка на супите или пък на мусаката.

Рядко ще попаднете на дете, което да каже, че обича спанак. Колкото и да му напомняте как Попай моряка е станал силен благодарение на този зеленчук, то ще продължава да ви игнорира. Ами защо не приготвите тогава картофени кюфтенца, в които сте добавили и спанак или друг листен зеленчук, подходящ за термична обработка.

кремсупа за деца

Пресните салати са от особено значение за здравето на децата. Ако отказват да ги приемат, пробвайте да нарежете краставиците и доматите на вълнообразни ивички, например. Не е необходимо да ги осолявате или пък да им добавяте мазнина или оцет.

Надали има дете, което да не обича пържени картофи. Приготвяйте ги редовно у дома, но без пържене. Можете да ги изпечете на фурна или да използвате модерните уреди, с които се готви с минимално количество мазнина.

Що касае сладките неща, то е най-добре да ги приготвяте заедно. Така хем детето ще изпитва гордост, че може да „готви“, хем и вие самите ще можете да подберете най-здравословните рецепти и продукти, с които да се почерпите взаимно.

Вижте и някои идеи за:

- мъфини за деца;

- детски супи;

- детски сандвичи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest