gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да готвим сърнела

Как да готвим сърнела

Как да готвим сърнела
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Сърнелата е диворастяща гъба, доста разпространена и известна в България. Хората я предпочитат, защото е ядлива и вкусна. Най-подходяща е за консумация, когато гъбата е млада и нейната гугла не се е разтворила напълно.

По-късно също става за ядене, но все пак вече губи от вкусовите си качества. Месото на старата гъба става безвкусно и твърдо.

Не е трудно за опитен гъбар да познае прясната млада сърнела. Тя има яйцевидна форма. Когато застарее, става гъба с голяма гугла, с диаметър понякога да 40 сантиметра. Тъй като се откриват сърнели на голяма площ, те са доста събирани и консумирани гъби.

За любителите на гъбите и особено на сърнелата, информацията за нея е добре дошла, за да могат да определят лесно коя гъба е най-добра за консумация. Младата гъба е яйцевидна по форма, освен това нейната шапка не се разперва, докато стъблото не се изпъне изцяло. Тогава обемът на гъбата се увеличава и гуглата се разперва бавно. Покривалото под пластинките се скъсва и на стъблото остава едно пръстенче. Сърнелата с напълно развита гугла се познава по плоската форма на шапката, изпъстрена с кафяви люспи, които са на кремав или светлокафяв фон.

Сърнела
Снимка: Сергей Анчев

Месото на гъбата е леко жилаво и не се разпада, но е меко при консумация. То е бяло на цвят, но ако се нарани, може да има розов оттенък. Ароматът е на лешник и той е по-силен при старите гъби, те се отличават и по него. Вкусът е на орехови ядки и е много приятен.

Когато се събират сърнели по горските поляни и пасища, пънчето не бива да се реже, то не става за ядене. Твърде жилаво е за консумация, но който обича по-жилави гъби, може да приготви и пънчета заедно с гуглите.

Сърнелите трябва да се приготвят и консумират веднага след брането им. Гуглите са това, което се приготвя за ядене. Обикновено се режат на парчета и се готвят. Може да се панират сърнели или да се поставят като плънка на баница с гъби.

Сърнелата е много вкусна, ако се изпържи и се приготви на любимите ни гъби с масло. Може да се готви с ориз и зеленчуци, както и с месо. Интересна идея е да се направят кюфтенца с гъби от тях. Режат се на малки парченца, добавят се подправки като за кюфтета с кайма и се пържат. Може отделно гугличките да се изпекат с масло.

Панирана сърнела
Снимка: Севда Андреева

Пресни сърнели може да използвате за всички ваши любими рецепти за:

- гъбена чорба;

- гъбена запеканка;

- гъбена каша.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest