gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как да отглеждаме джинджифил?

Как да отглеждаме джинджифил?

джинджифил

В последните години все повече хора започнаха да отглеждат джинджифил у дома. Причините за това са многобройни и разпростиращи се от високото му съдържание на калий, манган и минерали, та чак до унищожаване на раковите клетки.

Това азиатско растение е истинско съкровище за организма, а някои хора го използват дори за декорация на дома. Ако искате да сте от хората, които се радват на ползите от домашния джинджифил, продължавайте да четете какво сме подготвили за вас в тази статия.

Джинджифилът би могъл да бъде изключително лесен за отглеждане, дори у дома, тъй като не изисква особено големи усилия от ваша страна, но е необходимо да имате търпение. Нашият климат е благоприятен за отглеждането му, въпреки че сме далеч от Азия. Това не капризно растение може да отгледате от семена, но по-скоро се препоръчва отглеждането му от корен. Не се притеснявайте, корен от джинджифил можете да закупите от по-големите хранителни магазини и от всеки пазар.

Нека да преминем към приготовленията за отглеждане на джинджифила. Ще са ви необходими саксия, която да е с по-плитка и широка форма и добър дренаж, както и рохкава и песъчлива почва, която е богата на хранителни вещества. Добър вариант е да я обогатите с тор, но не забравяйте да добавите пясък, за да се получи необходимата консистенция.

Вземете корена и го нарежете на парчета с дължина от 2. 5 до 5 см. Важно е да споменем, че коренчето трябва да има поне 1-2 развили се вече пъпки, защото именно те формират растението по-нататък. Потопете корена в топла вода за няколко часа преди да преминете към засаждането.

След като изчакате коренчето да престои в топлата вода, е време да преминете към най-вълнуващата част - засаждането. Вземете корена и и го заровете в почвата съвсем плитко, на дълбочина около 1-2 см почвена покривка. Не се притеснявайте, дълбочината е напълно достатъчна. Непосредствено след това полейте с вода, но не забравяйте да се уверите, че тя ще изтече. Водата не бива да се задържа в саксията.

С това съществената ви работа приключи. От тук нататък ще трябва да осигурите необходимите условия за джинджифила. Трябва да имате предвид, че той е топлолюбиво и светлолюбиво растение и за максимално бързият му растеж е необходимо да му осигурите подходящо място във вашия дом.

как се отглежда джинджифил

Поливането му трябва да се извършва всеки ден, но не прекалявайте, достатъчно е просто да се намокри почвата. При отглеждане през топлите месеци можете да го оставите на открито, с условието да е на сянка, но през зимата задължително трябва да го приберете на топло.

Ако температурите са прекалено ниски, джинджифилът ще премине към фаза на заспиване за няколко седмици, която се характеризира в спирането на растежа, но това е естествен процес.

При добра грижа за растението, ще видите първите стъбла до един месец след засаждането. В зависимост от сорта могат да се появят различни екзотични форми с прекрасни цветове. Колкото повече време минава, коренището ще се развива все повече и ще нараства значително, като стъблата достигат височина до 1. 5 м.

След като вече знаете как да засадите джинджифила, не се колебайте да отгледате това полезно лекарство и същевременно уникален декор за дома. Полагайте необходимите грижи за него, а той ще ви се отблагодари подобаващо с полезен чай от джинджифил.

Вижте и някои идеи за:

- сладки с джинджифил;

- салати с джинджифил;

- сосове с джинджифил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest