Защо да пием сок от краставици?
Why Should We Drink Cucumber Juice?Zašto treba da pijemo sok od krastavca?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да пием сок от краставици?

Защо да пием сок от краставици?

сок от краставици

Прясно изцедените зеленчукови сокове са полезни за здравето и се препоръчват от диетолозите. Сред най-популярните зеленчуци е краставицата и сокът от нея също попада сред най-препоръчваните и консумираните зеленчукови сокове.

Трябва да се отчете като положителен фактът, че сокът от краставица повтаря напълно химическия състав на зеленчука, а той е известно, че се състои 95 процента от вода. Останалите 5 процента са отредени са много на брой полезни вещества.

Те са разпределени между органичните киселини, хранителните влакна, витамините А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, РР, Н, D, К, бета каротин, микронутриентите калций, калий, силиций, натрий, сяра, хлор, фосфор и микроелементите бор, йод, желязо, цинк, флуор, кобалт, хром, манган, никел, селен, молибден. Съдържа в малки количества смилаеми въглехидрати, аминокиселини, наситени и ненаситени мастни киселини. Калориите в краставицата са съвсем малко.

Благодарение на този уникален химичен състав, краставицата има многостранно полезно въздействие върху организма, съответно и сокът от нея. Какво може да получи тялото от прясно изцеденият сок от краставица?

Той се грижи за правилното функциониране на сърцето, за здравето на нервната система и стомашно-чревния тракт. Важна е и ролята му за зъбите, костите и метаболизма, както и за стабилната имунна система. Има общ укрепващ ефект върху здравината на кръвоносните съдове, в борбата с инфекциите и токсините. Създава се добър воден баланс в организма, като същевременно го прочиства от вредните вещества.

Сокът от краставица се ползва основно като диуретик и е идеален избор за тези, които провеждат диети за отслабване. При болестни състояния помага да се намали температурата и стабилизира кръвното налягане.

ползи от сока от краставици

Ретинолът в него пречи за образуването на ракови клетки, забавя процеса на стареене, така че е добра превенция срещу болести и възрастови промени в тялото.

Трябва обаче да се има предвид, че този сок повишава киселинността в стомаха и при гастрити, язви или проблеми с чревния тракт може да обостри състоянията.

Алергична реакция срещу сок от краставица се проявява като сърбеж, обрив по кожата и пилинг по нея.

Сок от краставица лесно може да се приготви в домашни условия с помощта на сокоизтисквачка. Не бива зеленчукът да се бели преди да се изцеди, защото в кората са много от витамините и другите полезни вещества. Достатъчно е да се измие добре подбраният здрав зеленчук.

Ако обичате много зеленчука, вижте и някои идеи за:

- салати с краставици

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest