gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Лечение на цьолиакия

Лечение на цьолиакия

Лечение на цьолиакия
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

В тази статия ще поговорим за болест, наречена цьолиакия. Тази болест представлява възпаление на тънките черва, което е в следствие на автоимунна реакция. Лечението на цьолиакия няма как да е напълно, но ако се храним правилно и приготвяме безглутенови рецепти, ще я държим в ремисия.

Тази болест е известна още като непоносимост към глутен. Това е вид заболяване, което е генетично обусловено. При това заболяване, може да настъпи увреждане на лигавицата на нашите тънки черва, когато те са в контакт с житни храни, които съдържат глутен като например пшеница, ръж, овес, ечемик и др;

Симптоми на глутенова непоносимост

Това състояние има много и най-различни симптоми. Симптомите са различни при деца и възрастни. Те се появяват още преди в менюто на човек да присъстват храни, в които се съдържа глутен. Ето и какви са симптомите:

Признаци на цьолиакия при деца

- Липсва апетит, децата са по-раздразнителни;

- Изпражненията им са големи, с блед цвят и неприятна миризма;

- Другите симптоми са повръщане, диария;

- Подуване на стомаха.

Признаци на цьолиакия при възрастни

- Много бърза загуба на тегло, както и диария;

- Запек;

- Подуване и газове.

Цьолиакия

Как можем да лекуваме цьолиакия?

Да се предпазим от тази болест е невъзможно, но ако се храним с правилният безглутенов режим, това може да спре възпалението на тънките черва.

Най-добре е да се свържете с диетолог, който ще ви препоръча най-добрият хранителен режим за вас и лечение на цьолиакия. Друг начин да подобрим здравето на тънките черва е да пием хранителни добавки, които са ни препоръчани от лекар.

Ако имате ниски нива на хранителни елементи в кръвта, то е много възможно да ви се препоръчат хранителни добавки като желязо, фолиева киселина и калций.

Жените трябва да приемат фолиева киселина от 400 мг като добавка, но тя трябва да се приема в продължение на 3 месеца, преди да забременее, както и след първите три месеца от бременността.

По този начин плодът ще бъде предпазен от дефекти на гръбначния стълб. Цьоликията, която не се влияе от безглутенова диета, трябва да се лекува допълнително. В много от случаите тънките черва не могат да се излекуват поради факта, че много време сме консумирали храни с глутен. В този случай трябва да се консултирате с лекар.

Ако и вие сте борите с цьолиакията, не се отказвайте от любимите си вкусове. Вижте как да си направите безглутенов хляб и безглутенови сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest