Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да направим веган майонеза от ядки

Как да направим веган майонеза от ядки

Веган майонеза от ядки

Майонезата е сред най-известните и предпочитани сосове към основното блюдо още от своята поява през 18 век във Франция, но на всички е известно, че това е твърде тежка емулсия, която натоварва храносмилателната система.

Тъй като съдържа яйца, тя е неприемлива храна за веганите. По тази причина вариациите относно тази храна са твърде много и един от тях е веган майонезата.

Може да се сътвори истински кулинарен шедьовър от вегански продукти с консистенция и усещане за майонезен вкус.

Веганската майонеза с ядки е невероятно хрумване на кулинарната мисъл, тъй като готовата емулсия е освободена както от нуждата да се добавят яйца, така и от необходимостта от олио или друга мазнина. Тя се съдържа в ядката.

Такава веган майонеза е тази от кашу. Ядките кашу са достатъчни да превърнат този микс от леки продукти в перфектна добавка за много храни.

Как да направим сполучлива веган майонеза

Кашу

За да бъде една веган майонеза добър продукт, е нужно да се спазят няколко изисквания:

- Гъстотата на този сос се регулира от водата, която се слага. Ако целта е да стане като по-течен и лек сос, трябва да се добавя по 1 супена лъжица над количеството, дадено в рецептата по време на пасиране. Така се получава лесно желаната консистенция.

- За вкусната веган майонеза с кашу тайната съставка е чесънът. Той дава невероятният вкус, който радва небцето в готовата смес.

- Нужни са и други подправки за удоволствието на вкусовите рецептори. Това може да бъде синапеното семе или лъжичка горчица.

- Готовата веган майонеза е добре да се прехвърли в стъклен буркан. Тя може да се съхрани в хладилника 4-5 дни. На хладно тя се сгъстява още малко.

Как се прави веган майонеза от кашу

Как да напарвим веган майонеза от ядки

Веган майонеза с ядки кашу може да се добави към салатите, варените или печените зеленчуци, към сандвичите - възможностите са неограничени.

Нужни продукти за веган майонеза от кашу:

- 1 ч.ч. ядки кашу, предварително накиснати във вода

- Сокът на ½ лимон или цял лайм

- ½ ч.ч. вода

- Скилидка чесън

- ½ ч.л. синапено семе или горчица

- ½ ч.л. сол

Приготвяне на веган майонеза от кашу:

Всички съставки се поставят в блендер и се разбиват на висока скорост до получаване на еднородна гладка маса. Готовата майонеза без яйца се опитва и ако е нужно, може да се добави лимонов сок или друго подправка на вкус.

Вижте още как се прави домашна млечна майонеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest