gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изпечем ядки

Как да изпечем ядки

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23961112
Как да изпечем ядки
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Запичането на ядките, които се добавят към тесто, сладкиши или салата, подчертава техния вкус. Лешниците, фъстъците или орехите се превръщат в истински ценни съставки във всяко ястие. Нека да разгледаме всички плюсове и минуси на няколко метода на печене на ядки.

Печене на ядки на предварително нагрят тиган

Методът претендира за най-бързия. За него загряваме сух тиган на умерен огън и когато се нагорещи, добавяме ядки. След това ги разбъркване и разклащаме тигана няколко пъти, докато се зпекат. Времето зависи от размера на ядките.

Резултат: Бързо и лесно - 1-5 минути. Ядките са препечени, но не равномерно. По тях обикновено има няколко овъглени петна. Това особено зависи от неравната им повърхност. Ядките нямат време да се запекат напълно - отвътре и отвън. Бързо, но не много качествено печене. Ядките не стават толкова богати на вкус, колкото би трябвало. Тези печени ядки са идеални за приготвяне на зеленчукови салати.

Печене на ядки на тиган без предварително загряване

Печени ядки

Поставяме ядките в сух, студен тиган. Включваме на средна температура и започваме да печем. Разбъркваме ядките, като разклащаме тигана през цялото време, докато се загрее и след това, докато ядките станат златистокафяви.

Резултат: Отнема 3-7 минути. Ядките покафеняват по-равномерно, отколкото в предварително загрят тиган, но все още имаш няколко загорели, овъглени петна. Въпреки това, за разлика от предишния метод, ядките се препичат отвътре и отвън по-равномерно. Този метод на печене на ядки е по-контролиран. Въпреки това, дори и при внимателна подготовка, резултатът не е перфектен.

Печене на ядки в микровълнова фурна

Солени печени ядки

Ядките се смесват с малко количество растително масло, за да покафенеят по-добре. След това се разстилат на равномерен слой върху тава, подходяща за микровълнова фурна (може да използвате и хартия за печене). Готви се при мощност от 700 W на стъпки от 1 минута.

Резултат: Отнема 3-5 минути. По-трудно е да се определи степента на готовност на ядките. Знак за готовност не е външният вид, а ароматът - той забележимо се увеличава. Освен това ядките са много горещи след готвене и им трябва повече време, за да изстинат. А размерът на микровълновата фурна ограничава броя на ядките, които можете да препечете наведнъж. За мнозина този метод може да изглежда малко неинтуитивен, но колкото и да е странно, той работи! По-добре си струва да разчитате на собствения си нос, но ако трябва да изпечете малко количество ядки, микровълновата фурна ще ви помогне.

Печене на ядки във фурна

Печени ядки фъстъци

Методът отнема най-много време от всички възможни. За него се нареждат ядките на равен слой върху тава, покрита с хартия за печене, и се слагат в предварително загрята до 180 °C фурна. След 5 мин извадете тавата за печене и разбъркайте ядките. След това проверявайте готовността им на всеки 2-3 минути.

Резултати: Минус е единственото е времето - 5-8 минути, този метод е най-дългият от всички. Резултатът е перфектни печени ядки. Те са равномерно покафенели и препечени отвътре и отвън с богат вкус. Вярно е, че този метод не изисква постоянно внимание. Но през това време можете да свършиъте и друга работа. Крайният резултат говори в полза на този метод на печене.

По този метод може да приготвите перфектни печени фъстъци, печени бадеми или печени семки.

Вижте още:

- Колко точно ядки е полезно да ядем на ден;

- Защо да накисваме семена и ядки

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest