Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Веган кисело мляко - състав и ползи

Веган кисело мляко - състав и ползи

Веган кисело мляко - състав и ползи
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Традиционното кисело мляко, приготвено от животински продукт, е популярна здравословна храна, но тя се оказва невъзможна за консумация за отделни хора поради здравословни причини или заради етични и хуманни съображения, заложени във веганството.

Поради това се налага да се потърсят алтернативи, които да задоволят нуждите на тялото от този полезен хранителен продукт. Става въпрос за веганското кисело мляко. Ето какво представлява то.

Същност и състав на вегетарианското кисело мляко

Веган киселите млека са деликатесна храна от ферментирали ядки и са сравнително нов продукт в хранителната индустрия. Подходящи са за включване в менюто като заместител на продукта от краве мляко при хора с непоносимост и алергия към лактоза и млечен белтък.

Веган киселите млека се произвеждат чрез ферментация на растително мляко или на фино смлени зърна или ядки. В процеса на ферментация бактериите от веган закваската осъществяват следните процеси:

- Разграждане на захарите

- Преструктуриране на растителния белтък, за да стане лесно смилаем

- Придаване на характерния млечно-кисел вкус на тази храна

- Превръщането му в жива пълноценна храна

Растителните веган млека са на практика синбиотик, чийто състав се състои от пребиотици и пробиотици. Така че освен вкусовите качества, тези млека са храна, влияеща на здравето на чревния тракт, имунната система и цялостното здравословно състояние на организма.

Най-добрите веган кисели млека

Най-подходящи откъм вкусови качества са ферментиралите продукти от кашу, бадеми, всички орехови млека, включително от бразилски орех, от лешник, макадамия и други. Това се дължи на доброто им заквасване е кремообразна структура. Имат специфичен вкус, обогатен, следствие от процеса на ферментацията. Полезният състав на суровината е запазен напълно. В съдържанието на веган киселите млека се отличават ценните мастни киселини и протеините, а пробиотоците са добрата добавка към тях.

Добре ферментират също конопеното семе, ориз, соя, от които също се получават вкусни веган кисели млека.

Растителни млека

Друго предимство на веган киселите млека на тези храни е, че процесът на производството им не е никак сложен и може да се закваси такова мляко и в домашни условия. За целта са необходими качествени ядки или семена, блендер, с който да се смелят на ситно, марля за прецеждане и за закваска няколко лъжици добро веган кисело мляко.

Ползи от веген киселото мляко

Този продукт разнообразява менюто на веганите, задоволява вкусовите рецептори както на отказалите се от животинско кисело мляко, така и на употребяващи го, но с желание за допълнителна алтернатива.

Подобно на други растителни млека веган киселите млека могат да се ползват при приготвянето на различни веган десерти като:

- веган кремове;

- веган сладкиши;

- постни торти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest