gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво съдържат ядките

Какво съдържат ядките

Какво съдържат ядките
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

Днес ядките са широко достъпно и любимо лакомство на повечето хора. Невинаги е било така. В античността ядките са били храна за отбраното общество, а на простолюдието е било забранено да ги консумират.

Още по-назад във времето, когато предците ни са набавяли храната си с лов и събирачество, ядките са били една от първите храни, наложили се трайно в менюто им.

Хилядолетният опит дава знания за полезните свойства на ядките и ги поставя сред храните, които са нужни на тялото в много аспекти. И те е добре да се познават, за да намерят достойното си място сред разнообразието от храни на трапезата ни.

Ядките и тяхната история

Дефинирането на ядката като термин се оказва не чак толкова лесна работа, колкото изглежда на пръв поглед. Латинската дума nux е наименование на една от най-старите ядки, познати на хората - ореха. Тя се превежда като ядро. И това е най-точната дефиниция на понятието ядка.

Поне на пръв поглед е така, защото много от познатите ни днес ядки всъщност не са точно ядки. Фъстъците са широко известни днес като ядки, но те на практика са бобови растения. Друга така наречена ядка - кокосът всъщност е костилка, а бразилският орех е семе. Те обаче също принадлежат към понятието ядка, защото носят същите ползи като останалите ядки и произвеждат същите ползи за организма, затова са и част от ежедневното здравословно хранене.

Ядките са не само здравословна храна. Отдавна хората са открили и останалите им полезни приложения - като лек за много болести, като козметично средство и в бита. От листата на ореха се прави лек за акне, от черупката на един вид орех се извлича мастило, използвано от много художници като Леонардо и Рембранд, а от фъстъци се прави известен рядък парфюм в древността, а лешниците са съставка в продукти за лична хигиена на кожата. Приложенията на ядките извън храната са наистина много и показват универсалността на тези природни дарове.

Състав на ядките

Ядки състав
Снимка: 1

Ядките са задължителна част от всеки здравословен режим заради богатството от полезни съставки, сред които се открояват витамините и минералите, незаменимите полезни мазнини и още много други полезни вещества.

Повечето ядки имат сходен профил по отношение на макронутриентите - протеини, въглехидрати и мазнини, но различните ядки все пак се отличават - основно по отношение съдържанието на микроелементи - витамините и минералите.

Ако трябва да обобщим, ядките се отличават с:

- Високото съдържание на така наречените добри мазнини, това са мононенаситените мазнини, които се откриват в повечето видове ядки и полиненаситените мазнини, съдържащи се главно в орехите;

- Ниското съдържание на наситени мазнини;

- Добри източници са на диетичен протеин, с което са здравословна алтернатива на животинските протеини;

- Някои ядки също са с високо съдържание на аминокиселината аргинин, която поддържа здравето на кръвоносните съдове

- Не съдържат диетичен холестерол;

- Високото съдържание на диетични фибри също ги отличава;

- Богатството на фитохимикали, които действат като антиоксиданти е отличителна тяхна обща черта;

- Богатството на витамини и минерали е характерно за всички ядки. В съдържанието им се включват следните витамини - Е, В6, ниацин и фолат. Съдържанието на минерали се представля от магнезия, цинка, растителното желязо, калция, медта, селена, фосфора, калия.

В зависимост от вида си ядките се включват в менюто по много начини. Те могат да се консумират в суров вид, печени, в закуски и десерти, в сосове и панировки, в смутита и други.

Към това разнообразие от възможности трябва да се включат и ядковите млека, брашната, таханите с ядки и още редица продукти, които ги съдържат. Това прави присъствието на тези наглед малки, но толкова важни продукти в ежедневното ни меню, значително.

Полезни свойства на ядките

Състав на ядките

Редовната консумация на ядки се препоръчва за запазване на здравето, добрия тонус и красотата. Ето няколко от най-важните ползи от консумацията на ядки:

За здраво сърце

Много от ядките съдържат най-важните ненаситени мастни киселини, които наред с витамините и минералите имат благоприятен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система. Затова ядките са полезни за профилактика на сърцето и кръвоносната система.

За добра концентрация и мислене

За тези функции отговарят полиненаситените мастни киселини и омега - 3 мастните киселини, които влизат в състава на някои видове ядки. Лидер в това отношение е орехът, който се счита за храна за мозъка. Той даже има форма на ядливата част, подобна на този орган.

Освен това голяма част от ядките са богати и на аминокиселини и антиоксиданти, които доказано подобряват паметта и мозъчната функция.

За силна имунна система

В последните години постоянно говорим за имунитета като ключов фактор в превенцията срещу вирусните инфекции. Ядките в по-голямата си част съдържат много вещества с имуностимулиращи възможности.

Те съдържат също витамин Е, както и минералите магнезий, фосфор, мед, манган, селен, оказващи превантивна роля за имунитета, но и облекчават симптомите на някои вирусни заболявания.

Наличието на антиоксиданти помага в борбата със свободните радикали в тялото и така предпазват клетките от пагубното им действие.

За превенция на стреса

Ядки

Нуждата от борба със стреса се определя от неговото действие върху физическото и психическото ни здраве.

Ядките с високо съдържание на здравословни мазнини и витамини от група В са важна част от здравословната диета и могат да ни помогнат да редуцираме стреса.

За красив външен вид

Стремежът за по-млада и свежа визия е естествен за всеки човек. Ядките могат да ни помогнат в това отношение. Техните полезни вещества подмладяват, а маслата, извлечени от тях, хидратират кожата, предпазват от вредните UV-лъчи, помагат за по-бързо заздравяване на раните и предотвратяват възпаленията, намаляват бръчките.

За добро храносмилане

Ядките са незаменим източник на фибри - вещества, от които организмът ни има нужда, за да функционира правилно.

Те помагат на храносмилателната система да работи добре, като поддържат нивата на добрите бактерии в стомашно- чревния тракт и регулират теглото си при нужда.

Ядково мляко

Най-полезните заради съдържанието си ядки

- Бадем

- Протеини

- Фибри

- Витамин Е

- Антиоксиданти

- Мед

- Бразилски орех

- Фибри

- Селен

- Омега- 3 мастни киселини

- Кашу

- Магнезий

- Желязо

- Мед

- Фосфор

- Витамини А и група В

- Орех

- Алфа-линоленова киселина

- Антиоксиданти

- Витамини С, А, Е

- Фосфор

- Фибри

- Мед

- Желязо

- Цинк

- Йод

- Лешник

- Витамин А

- Витамин Е

- Диетични фибри

- Магнезий

- Мед

- Манган

- Омега-6 и омега-9 мастни киселини

Как да консумираме ядки за максимална полза

Най-добре да се консумират сурови ядки, когато това не е невъзможно. Така те запазват оптималното количество от своите полезни вещества. Избягва се и прекомерната консумация на сол и други вещества, които вървят с обработката им.

При непоносимост е нужно специално внимание, защото те са силен алерген. Много внимателно трябва да се захранват децата с ядки..

Внимание изисква и количеството ядки, които се консумират. Много от тях са с висока калорийна стойност и пречат на режима на отслабване и регулиране на теглото.

И ако сте на диета и искате да си спестите енергийните бонбони с ядки, то е задължително да знаете защо ядките се накисват преди консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest