gotvach.bg»Статии»Кулинария»Как да разпознаем лъжливия глад

Как да разпознаем лъжливия глад

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Глад

Апетитът ни редовно си прави шеги с нас, затова някои хора предполагат, че умират от зверски глад, но всъщност просто имат нужда от нещо съвсем друго.

Разликата между истинския и лъжливия глад ще ви помогне да откриете дали тялото ви наистина има нужда от още храна или има нужда от нещо различно от това.

Ако преди малко сте се нахранили и храната ви е била богата на прости въглехидрати, но затова пък не е съдържала целулоза, белтъчини и полезни мазнини, нивото на захар в кръвта ви може рязко да падне.

Затова винаги трябва да имате подръка здравословно хапване като ядки, извара, целина, фъстъчено масло, плодове или една филийка пълнозърнест хляб.

Понякога може да изпитвате глад, ако се вълнувате, скучаете, безпокои ви нещо, изпитвате чувство на страх или се намирате в стресово състояние. Не яжте, а се опитайте да преодолеете състоянието си.

Диета

Разходете се, слушайте музика, обадете се на приятел или дъвчете ментова дъвка. Отидете в музей или в парка – на безопасно място, където не продават вкусотийки.

Може да изпитвате глад и защото ви се спи. Според експертите съществуват два основни хормона – лептин и грелин, които контролират глада и ситостта. Грелинът възбужда апетита, а лептинът дава сигнал на мозъка, че организмът е сит.

Недостигът на сън води до значително намаляване на нивото на лептин и увеличаване на нивото на грелин. Така умората през деня, възникнала от недоспиване, може да дава грешен сигнал на мозъка за глад.

Чаша зелен чай, разходка на чист въздух или една ябълка ще ви помогнат в тази ситуация.

Съществува глад, който всъщност е жажда – ние често бъркаме тези две понятия. Затова, когато сте гладни, изпийте чаша вода и ще разберете дали пък не сте били жадни.

Истинският глад се съпътства с къркорещ корем и настъпва, когато са изминали четири часа от последното ви хранене. Не допускайте да огладнеете зверски и поддържайте високо ниво на запаси от енергия.

Включете в менюто си плодове, зеленчуци, млечни продукти, месо, риба, авокадо, орехи, олио и зехтин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest