Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-популярните португалски вина

Най-популярните португалски вина

Най-популярните португалски вина
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Португалия е една от държавите с добре развито винопроизводство. Само споменаването на Порто е достатъчно, за да събуди доверието на любителите на изискания винен вкус.

Португалците дължат винопроизводството си на древните финикийци, донесли лозата на тяхна територия. Вече повече от 2 хиляди години в Португалия се правят вина, които не се срещат никъде другаде.

През последните десетилетия производството на вино в Португалия претърпява истинска революция. Това важи за технологиите, стиловете и нагласите за производство на вино, но също и по отношение на използването ендемични сортове грозде.

С най-голям интерес се отличава Долината на Дуро, характерна с богатството на узрели трапезни червени вина от сорта Турига Насионал.

Производството на такива вина варира между 600 и 670 милиона литра на година, което поставя страната на 11- то място в света.

Сортове и региони на виното в Португалия

Португалски вина

Тъй като производството на вино на Португалия е доста изолиран бизнес, много сортове грозде не растат никъде другаде по света.

Има над 250 местни сорта и няколко вносни, които са се адаптирали добре към португалския климат. За много експерти в областта на виното Португалия е последната граница на виното, произвеждано в Западна Европа.

Наличието на много сортове лози в Португалия и техните регионални синоними затрудняват експертите. Някои са ендемични за Португалия, докато други се припокриват със съседна Испания, но имат местни имена. Като цяло около 250 сорта се числят към местните, ендемичните за Португалия.

Има значителни разлики между планински региони на страната, речните и крайбрежни равнини и богатите на варовик крайбрежни хълмове, а това предопределя и богатството на сортове грозде.

Най-известните региони са Долината на Дуро, Алтенежо, Виньо Верде и, островите Мадейра.

Най-известният португалски сорт винено грозде е червено и се казва Турига Насионал. От него се правят вината от Долината Дуро, както и силните вина на Порто. Все повече производители се обръщат към местните сортове каквито са Бага, Рабигато и други.

Белите местни сортове са по-малко познати и не толкова разпространени, превес имат Алвариньо, Вердельо и Лорейро.

Хубавото португалско вино

Португалско бяло вино

Когато се говори за виното от Португалия, винаги, първо, става въпрос за вината на Порто и на Мадейра. За любителите на сухите вина Долината на Дуро е мястото, където се произвеждат качествени червени вина, с доминиращ сорт Турига Насионал.

Местните сортове обикновено са изписани на етикетите. Те имат отлични качества, с които печелят вниманието, галейки небцето с невероятните си вкусови качества.

Не само червените, но и белите вина са в широка гама - от свежите и сравнително флоралните и елегантни от Vinho Verde, до плътните и наситени, с дълъг послевкус и трайно усещане за наслада. И разбира се, Портвайн, от внимателно подбрани производители.

Вижте още кои са десертните вина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest