gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Колко време се пекат различните видове меса

Колко време се пекат различните видове меса

Колко време се пекат различните видове меса
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Майстор-готвачът у дома се познава по начина на приготвяне на различните видове меса. Важно е да се знае точното необходимо време, за което определен вид месо се оставя във фурната, за да бъде изпечено перфектно.

Температура на месото

Един от най-надеждните показатели, определящ дали месото ще се изпече идеално, е температурата. Нужен е специален термометър, който помага на по-неопитните.

За да бъде едно месо алангле, вътрешна ме температура трябва да бъде от 40 до 48 °C. В този диапазон изборът на конкретна температура ще зависи от предпочитанията на хората, които консумират месото.

Средно изпеченото месо е с температура между 50 и 59 °C, а от 60ºC нагоре вече се води добре изпечено.

Продължителността на печене на различните меса зависи и от дебелината на парчетата и от предпочитанията на компанията. Това прави времето за печене, дадено по-долу леко условно. Имайте това предвид и съобразете колко е дебело месото, което ще готвите.

Ето някои от най-често приготвяните месни специалитети и колко се пекат.

Време за печене на основни видове меса

Печено свинско

- Свинското месо се нуждае от 1-1, 5 часа за добро изпичане, за алангле е по-малко - около 45-50 минути;

- Месото от домашните птици и пернат дивеч понякога изискват предварително сваряване или задушаване, а има значение и дали се пече цяла птица или отделни части от нея. Цяло печено пиле става готово за 1 час, а бутчетата се нуждаят от 30 минути топлинна обработка във фурната. Цяла кокошка обикновено се пече за 75 минути (може да се наложи да се свари малко предварително), а за бутчетата е достатъчен малко повече от половин час, пак леко сварени преди това;

- Телешкото месо изисква повече време от свинското, то е по-жилаво. Но пък телешкото обикновено се поднася алангле, а често се предвижда и предварителна обработка, която променя времето на печене. В общия случай 60 минути са достатъчни за алангле, а за добро изпичане времето надвишава това при свинското месо;

- Дивечовото месо също изисква предварителна обработка. При еленското месо обикновено се пече месо от бута. За него са необходими 150 минути;

- При месото от диво прасе за печене отново се избира месо от бута. За него са нужни 90 минути, както и при месото от домашно прасе;

Добре изпеченото месо образува апетитна коричка, която също е знак, че е готово за консумация.

- Вижте тук колко време се пече агнешко.

Колко се пече Стек

Колко време се пекат различните видове меса

За стека има два варианта, в зависимост от дебелината му - по-малки или по-големи от 4 сантиметра. В първия случай, за да бъде алангле, са му необходими общо 3, 5 минути за двете страни.

За да бъде средно изпечено месото, му трябват 4 минути от едната страна и 1 минута от другата.

За добре изпечен стек, от едната страна ще са нужни 6 минути, от другата още 2 минути, след което изстива 3 минути.

Ако стековете са по-дебели от 4 сантиметра, нужно е да се пекат повече време. 4 минути и половина трябват, за да станат алангле, а за средно изпичане трябва да се предвидят 4 минути от едната страна и още 2 минути от другата. За добре изпечен стек, трябват 4 минути от едната страна, още 3 минути от другата, за изстиване да се предвидят 3 минути и половина.

Колко се пече Антрекот

Антрекотът е от говеждото месо между ребрата. То е винаги с дебелина 2, 5-3 сантиметра. Този вариант на печено телешко е по-лек от стека, но се нуждае от същата прецизност за правилното му приготвяне.

За да бъде алангле антрекотът, ще му трябва само 1, 5 минути на скара.

За се получи средно изпечен антрекот, ще са нужни, а за да бъде добре изпечен, ще му отнеме и още 2, 5 минути да изстине.

За всички варианти важи да не се обръщат парчетата повече от веднъж, за да се изпече добре, а отвътре да е сочно месо.

Колко се пече Филе

Печен стек

Филетата също са различни категории, като дебелината отново е между 3 и 4 сантиметра на парче.

Ако целта е вариант алангле, ще са нужни 2, 5 минути, за средно изпичане - 2, 5 минути, а за да постигнете средно изпичане, а за добре изпечено филе са нужни 3, 5 минути и 1 минута му трябва да изстине.

Колко се пече Патешко

Патешкото месо е по-крехко от предишните видове месо, но за него също се изисква прецизност, за да се получи желаният резултат

Едно парче от 400 г се нуждае от 1, 5 минути, за да се изпече алангле.

Средното изпичане се постига за 2 минути във фурната, а за добре изпеченото са нужни 2, 5 минути от едната страна и още 1 минута от другата.

Колко се пече Риба тон

Рибата тон има нужда от добро изпичане. Оптималният вариант е отвън да е добре изпечена, а отвътре да е сочна. Идеалното изпичане на този вид риба се парви за 3 минути - 2 минути от едната страна и 1 минута от другата.

Колко се пече Сьомга

Сьомгата се пече подобно на рибата тон, но при условие, че парчетата не са повече от 3 сантиметра дебели. За да бъде сочна, но добре изпечена, нужно е да се пече 2, 5 минути и после да изстива още 45 секунди.

Колко се пече Хамбургер

Колко време се пекат различните видове меса

Хамбургерите се приготвят по различен начин, но не съществува понятие хамбургер алангле. За такъв може да се счита средно изпиченият.

Другият вариант е бургерът да е леко препечен отвън и добре изпечен отвътре. Един бургер с дебелина 2-3 см се изпича до средна степен на тигана или на фурната за около 5 минути, а за да бъде добре изпечен, му трябват още 2 минути и 45 секунди на огън и още 1 минута и половина, за да изстине.

Качествената храна се познава по продължителността на готвене. Само така става наслада за сетивата.

Вижте още и ползата от бавното готвене, както и как да готвим по метода конфи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest