Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво е Маца и как се консумира?

Какво е Маца и как се консумира?

Какво е Mаца и как се консумира?
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Запознатите с традиционната еврейска храна знаят добре, че Маца е еврейски обреден хляб, който се консумира на Пасха, когато според традициите на юдаизма някои харни не бива да се консумират - такива с квас и храни, правени с квас.

За празника Маца се приготвя по специален начин.

Характеристики на хляб Маца

Еврейският хляб Маца се прави от вода и брашно. Брашното може да е пълнозърнесто или пречистено. Позволени са пшеничното, лимецовото, ечемиченото, ръженото или овесеното брашно. Само сефарадската общност допуска да се ползва и яйце и плодов сок, но не и когато се прави за Пасха.

Хляб Маца се консумира и в останалото време, но вече рецептата не е толкова строга. Може да се добавят лук, чесън, маково семе и други добавки. Правят го и от други брашна - оризово, царевичено или от елда. За безглутеновият вариант се ползва и брашно от тапиока.

В ежедневния вариант хлябът е мек или хрупкав, но хрупкавият вариант се харесва повече и по-често се намира на пазара.

Начин на приготвяне на хляб Маца

Mаца

Необходимите продукти за този хляб са само два - 3 чаши брашно за хляб Пасха и 1 чаша студена вода.

Към брашното се добавя водата и се замесва тесто, което не бива да бъде лепкаво. Месенето не бива да трае повече от 18 минути.

Готовото тесто за хляб без мая е добре да се разточи веднага, като се раздели на топки и те се разточат на тънки парчета. С вилица се набождат разточените кръгли и тънки хлебчета и се поставят в загрята фурна за 5-8 минути, докато добият кафеникав загар и станат хрупкави.

Така полученият безквасен хляб се охлажда и съхранява в затворен контейнер.

Консумация на хляб Маца

Ако маца се направи, за да се консумира на празничната трапеза за Пасха, тогава с хляба се поставят на трапезата яйце, маруля или хрян, магданоз, ябълка, пасхално вино и купичка със содена вода. Този хляб се консумира в продължение на 8 дни.

В останалото време Мацата се използва в рецепти за различни ястия като например кюфтета с еврейски хляб маца и супа с маца.

Вижте още как се прави вкусен хляб лаваш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest