Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всички ползи от вишните на едно място

Всички ползи от вишните на едно място

Всички ползи от вишните на едно място

Флавоноидите са важен елемент от полезните вещества за тялото, защото те са антиоксидант и регулиратор на метаболизма. Един от най-добрите начини да си набавите бомба от флавоноиди, е консумацията на вишни през топлите месеци на годината.

Малките кисело-сладки плодчета са чудесен склад на витамини и по този начин са не само отличен антиоксидант, но и противовъзпалително средство. Ето кои са най-важните елементи в състава на вишните и тяхната роля за организма.

Какво съдържат вишните

Съдържание на антоцианини във вишните

Те съдържат антоцианини, намаляващи степента на увреждане на клетките от окислителните процеси, укрепват също така стените на кръвоносните съдове. Антоцианините във вишната се много повече, отколкото в сладката череша. Те повишават устойчивостта на организма срещу възпаленията и нормализират кръвното налягане.

Ползите им при диабетно болните са, че забавят усвояването на фруктозата. Съдържанието на пикочна киселина в антоцианините намалява риска от подагра. При подагра кристалите на пикочната киселина се отлагат в костите, сухожилията, ставите, а също в бъбреците и други органи и тъкани и ги увреждат.

Съдържание на флавоноиди във вишните

Вишни ползи

Флавоноидите имат съществена роля в синтезирането на хормоните и ензимите в тялото. Те играят роля на антиоксиданти и помагат за бързото заздравяване на раните. Намаляват силата на възпаленията и допринасят за отшумяването им. Буфер са пред всякакви възпалителни агенти.

Съдържание на кверцетин

Кверцетинът е флавоноид от растителен произход с противовъзпалителен, антихистаминов и спазмолитичен ефект. Основна съставка е на средства за намаляване на болката в ставите и затова присъства в болкоуспокояващи за ставни болки.

Съдържание на витамини от група В във вишните

В витамините създават условия за нормалната функция на нервната система. Синтезират много важни невротрансмитери за добър съдов тонус на тялото.

Съдържание на калий във вишните

Този елемент е ключов за протичане на много процеси в тялото, транспортира материя в клетките и участва в биосинтеза в тях.

Всички ползи от вишните

Вишни

Съдържанието на всички тези вещества в големи количества във вишните прави консумацията им изключително с полезен ефект за нормално протичане на важни жизнени процеси.

Освен това те съдържат малко калории и не пречат за запазването на добра физическа форма.

Този плод се използва широко в козметологията за обновяване на кожните клетки и подхранването им.

Вишните са диетичен продукт, който подобрява храносмилането, укрепва тялото и се бори против стареенето.

Укрепват и сърдечно-съдовата система благодарение на витамин Р и кумарин в състава си, намалявайки високото кръвно налягане и холестерола.

Витамините и минералите в състава укрепват имунната система като цяло.

Ако имате вишни под ръка, опитайте от тези рецепти:

- сладко от вишни;

- сироп от вишни;

- ликьор от вишни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest