Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сафрид - ползи и кулинарни приложения

Сафрид - ползи и кулинарни приложения

Сафрид - ползи и кулинарни приложения

Семейство Сафридови обхваща около 140 вида риби с различна големина. Те са доста разпространен вид риба и имат търговско значение. Затова е важно да се знаят ползите и кулинарните приложения на сафрида.

Характеристика на риба сафрид

Сафридът принадлежи към разреда на Бодлоперките и семейство Сафридови. Достига до 50 сантиметра дължина и 400 грама тегло. Има продълговато тяло и тънка опашка, леко сплескана отстрани.

Познава се по костните плочки отстрани на тялото, те са с насочени назад шипове. Това е дълбоководна риба, която се храни със зоопланктон, по-малки рибки и ракообразни. Отличава се с крехко и вкусно месо с много полезни свойства.

Състав и полезни свойства на месото на сафрида

Сафридът е полезен, защото е ценен източник на витамини - В1, В2, В6, В9, витамин А/ретинол/, витамин С, токоферол, никотинова киселина.

В съдържанието се откриват още омега-3 мастна киселина, важна за здравето на сърцето.

Йодът в съдържанието на месото на сафрида е полезен за щитовидната жлеза, за стабилни стойности на хемоглобина в кръвта и за укрепването на имунитета.

В състава на месото има 20 процента белтъчини, около 2 до 5 процента мазнини, както и елементите калций, магнезий, фосфор, калий, флуор, молибден, кобалт и никел.

Сушен сафрид

Освен вкусно, месото на сафрида е полезно за нервната система, при исхемична болест на сърцето и атеросклероза, при нарушена обмяна на веществата и хипертония.

Противопоказания за консумация на сафрид

Смята се, че хищните риби, към които принадлежи рибата сафрид, съдържат повече живак от други видове риби. Главата на рибата не бива да се яде, защото в нея са основно вредните вещества. Продължителната топлинна обработка на месото също е препоръчителна за отстраняване на вредни паразити.

Кулинарни приложения на сафрида

За сафрида се казва, че е риба предимно за тигана. Пърженият сафрид е най-често поднасяното блюдо с тази риба. Поднася се с лимон.

Печен сафрид или сафрид на скара, също е става много вкусен.

По-дребният сафрид с горчица и масло е предложение, което е подходящо за всеки любител на по-мазните риби, а за гарнитура на сафрида най-подходящи за картофите и пресните домати и краставици.

Сафрид

Сафридът на фурна е възможност за приготвяне на дребните рибки, които са едновременно хрупкави и меки, а за да станат такива е добре да се залеят с бяло вино преди да се сложат във фурната.

Рибата сафрид може да се приготви също със сметана и копър, да се маринова, да се задуши с домати на фурна или да се изпече на керемида, ако е закупен по-едър екземпляр. С подходящите подправки за сафрид може да сътворите истинско кулинарно пиршество на вашата трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest