Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Куркумата действа като приспивателно

Куркумата действа като приспивателно

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Куркума на Прах

Куркумата е изключително полезно растение, макар много малко домакини да го използват при готвенето на различни ястия. А освен подправка, куркумата е и истинско природно лекарство.

Куркумата е безценен помощник при лечението и профилактиката на много заболявания, сред които болести на черния дроб, стомаха, жлъчния мехур и бъбреците.

Веществата, които се съдържат в куркумата, защитават кръвоносните съдове от атеросклероза. Пушачите трябва да ползват редовно тази подправка, защото ще ги защити от вредното въздействие на цигарения дим.

Тя се препоръчва и на хора, които редовно са подложени на пасивно пушене от колеги и приятели. На Изток много по-малко хора страдат от болестите на съвремието, защото използват много куркума в ястията си.

Куркума

Достатъчни са само дванадесет грама куркума дневно, за да получи организмът ни необходимите елементи, които не присъстват в други растения – куркумин и куркуминово масло.

Молекулите на куркумина имат уникалната способност да се внедряват в мембраните на клетките на организма и да ги правят по плътни, като по този начин ги превръщат в по-устойчиви към инфекции.

Куркуминът е идеален антиоксидант, който защитава организма от много болести, а е и перфектно противовъзпалително средство. В народната медицина той се използва за лечение на рани и различни видове инфекции.

Куркуминът има способността да повишава имунитета и е алтернатива на чесъна. Куркуминът се използва за профилактиката на някои заболявания и като средство за прочистване на организма.

В кулинарията куркумата се добавя в различни ястия и сосове и е една от основните съставки при приготвянето на прочутата подправка къри, необходима за приготвяне на източни ястия.

За да спите като новородено, преди лягане изпийте една чаша топло прясно мляко, в което сте добавили една лъжичка мед и една щипка куркума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest