gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Рязането на салатата определя вкуса й

Рязането на салатата определя вкуса й

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Салата

Начинът, по който ще нарежете продуктите за салатата, определя до голяма степен нейния вкус, тъй като при различните видове нарязване вкусът на продуктите се усеща по различен начин.

Всички зеленчуци за салата трябва да се режат толкова по-дребно, колкото е по-плътна тяхната тъкан – това зависи най-вече за цвеклото, ряпата, целината и морковите.

Пикантните продукти се режат на ситно, за да може вкусът им да се усеща в цялата салата или пък много по-едро от останалите продукти, за да се подчертае вкусът им.

Всички продукти за салата, независимо дали тя е зеленчукова или плодова, се нарязват точно преди приготвянето й, защото нарязани те губят своите хранителни вещества.

Не се съхраняват нарязани на ситно зеленчуци на ярка светлина или във вода. Плодовете и зеленчуците, които бързо потъмняват – целина, ябълки, круши, дюли, сливи – веднага след нарязването се напръскват с лимонов сок или подсолена вода.

Най-вкусната салата се получава когато всички компоненти се нарежат както е описано в рецептата, като за това се използва голям остър нож. И най-краткото съхраняване на салата в хладилник съсипва вкуса й.

Чушки

Краставиците, доматите, морковите, цвеклото и репичките се нарязват на тънки парченца, тогава са много по-вкусни. Те могат да бъдат нарязани и на резенчета. Това се отнася до всички зеленчуци с кръгла форма и неголям размер.

Ако искате да нарежете зеленчуци на пръчици, първо ги нарязвате на тънки пластини, а след това разрязвате всяка пластина на пръчици. За да направите кубчета, първо нарязвате зеленчуците на пластини с дебелина един сантиметър, които след това режете на кубчета.

Големината на кубчетата зависи от вида на салатата – за топлите салати кубчетата са по-големи, а за салати, които се ползват за пълнеж на ордьоври кубчетата са дребни.

Ако искате вкусът на лука да се усеща в цялата салата, нарежете го на много ситно или направо го настържете на ренде. Лукът може да се нареже на кръгчета и никога не се реже на пръчици, защото вкусът му е груб.

Зелените подправки като магданоз, копър, зелен лук се режат на две и след това се събират заедно, за да се режат равномерно и едновременно. Най-добре това се получава с голям остър нож.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest