Какво представлява бобът гарбанзо
Бобът гарбанзо е бобово растение с жълт цвят, малко по-голямо по размер от зелен грах. Има мек орехов вкус и твърда текстура и всъщност това е добре познатия ни нахут.
Бобът гарбанзо се консервира за употреба, може да се използва и в сушена форма, по-известна у нас също и като леблебия. Той е универсална питателна храна за приготвяне на хумус, салати, яхнии и къри.
Боб гарбанзо е изключително вкусен и лесен за включване в различни ястия, тъй като има лек вкус, който се съчетава с други вкусови усещания. Ползите му за здравето са значителни.
Състав и полезни свойства на боб гарбанзо
- Протеини в боб гарбанзо
Като всички бобови растения, този вид бобово растение е отличен източник на растителни протеини. Подходяща храна за вегетарианци и вегани е;
- Въглехидрати в боб гарбанзо
Боб гарбанзо съдържа сложни въглехидрати, които дават енергия и регулират нивата на кръвната захар в тялото;
- Мазнини
Съдържание на мазнини е малко е затова може да се ползва като част от хранителни диети. Съдържа основно наситени мазнини;
- Минерали
Съдържанието на желязо в боб гарбанзо осигурява преноса на кислород в кръвта, а магнезият поддържа костите и мускулите;
- Антиоксидатни и фибри
Антиоксидантите в състава на растението предпазват клетките на тялото от увреждане, а фибрите се грижат за здравето на храносмилателната система и понижават нивата на холестерола.
Кулинарна употреба на боб гарбанзо
Употребата на този вид бобово растение е много широка. Най-често се слага в салати с нахут, супи и се готви на нахутени яхнии, служи и за приготвяне на хумус. В близкоизточната кухня бобът гарбанзо е основна съставка в близкоизточната мазнина.
Черният боб и боб гарбанзо присъстват в испанската супа с боб и наденица.
Зърната може да се изпекат и осолят за пряка консумация.
Как се приготвя боб гарбанзо
Независимо за каква рецепта се готви, бобът гарбанзо се сварява така, както се варят бобовите култури, като преди това се накисват най-малко за 1, 5 часа. След това зърната се поставят в дълбок съд с вода, която да бъде в съотношение 1 чаша боб : 3 чаши вода. Оставя се да къкри на слаб огън, след завирането, до омекване на зърната. От 1 чаша сух боб гарбанзо се получават 1, 5 чаши сварен.
Вижте защо да си хапваме често печен нахут, както и разберете още трикове за готвене на нахут.
Коментари