Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на боб гарбанзо

Кулинарна употреба на боб гарбанзо

Боб гарбанзо
Регулируем сушилник за мивка тип кошница-27%
Препоръчано за теб:
Регулируем сушилник за мивка тип кошница
23.00 лв.
16.90 лв.

Какво представлява бобът гарбанзо

Бобът гарбанзо е бобово растение с жълт цвят, малко по-голямо по размер от зелен грах. Има мек орехов вкус и твърда текстура и всъщност това е добре познатия ни нахут.

Бобът гарбанзо се консервира за употреба, може да се използва и в сушена форма, по-известна у нас също и като леблебия. Той е универсална питателна храна за приготвяне на хумус, салати, яхнии и къри.

Боб гарбанзо е изключително вкусен и лесен за включване в различни ястия, тъй като има лек вкус, който се съчетава с други вкусови усещания. Ползите му за здравето са значителни.

Състав и полезни свойства на боб гарбанзо

Обикновен боб и боб гарбанзо
Снимка: makamuki0 / pixabay.com

- Протеини в боб гарбанзо

Като всички бобови растения, този вид бобово растение е отличен източник на растителни протеини. Подходяща храна за вегетарианци и вегани е;

- Въглехидрати в боб гарбанзо

Боб гарбанзо съдържа сложни въглехидрати, които дават енергия и регулират нивата на кръвната захар в тялото;

- Мазнини

Съдържание на мазнини е малко е затова може да се ползва като част от хранителни диети. Съдържа основно наситени мазнини;

- Минерали

Съдържанието на желязо в боб гарбанзо осигурява преноса на кислород в кръвта, а магнезият поддържа костите и мускулите;

- Антиоксидатни и фибри

Антиоксидантите в състава на растението предпазват клетките на тялото от увреждане, а фибрите се грижат за здравето на храносмилателната система и понижават нивата на холестерола.

Кулинарна употреба на боб гарбанзо

Салата с боб гарбанзо

Употребата на този вид бобово растение е много широка. Най-често се слага в салати с нахут, супи и се готви на нахутени яхнии, служи и за приготвяне на хумус. В близкоизточната кухня бобът гарбанзо е основна съставка в близкоизточната мазнина.

Черният боб и боб гарбанзо присъстват в испанската супа с боб и наденица.

Зърната може да се изпекат и осолят за пряка консумация.

Как се приготвя боб гарбанзо

Супа с боб гарбанзо

Независимо за каква рецепта се готви, бобът гарбанзо се сварява така, както се варят бобовите култури, като преди това се накисват най-малко за 1, 5 часа. След това зърната се поставят в дълбок съд с вода, която да бъде в съотношение 1 чаша боб : 3 чаши вода. Оставя се да къкри на слаб огън, след завирането, до омекване на зърната. От 1 чаша сух боб гарбанзо се получават 1, 5 чаши сварен.

Вижте защо да си хапваме често печен нахут, както и разберете още трикове за готвене на нахут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен