Как се консумира хайвер
Kako se konzumira kavijarКак и с чем едят икру?
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се консумира хайвер

Как се консумира хайвер

ЗорицаЗорица
Гуру
5085k
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Хайверът някога е бил много рядка и специална храна, консумирана само от кралските особи и елита на обществото, но днес е лесно достъпен за трапезата на масовия потребител.

Независимо от наличието му в магазините, уникалният му вкус може да бъде истинско предизвикателство, когато го опитвате за първи път. Научете как да консумирате хайвер и как да се насладите истински на този изискан деликатес.

1. Знайте какво ядете

Хайверът са яйцата на женска риба, обикновено есетра. Днес по-достъпният хайвер е направен от сьомга и есетра.

2. Дръжте го на студено

Хайверът трябва да се сервира охладен и никога при стайна температура. Консумирайте хайвера, след като той е бил напълно охладен и го сервирайте в студена или дори в истинска ледена чиния, за да запазите температурата му ниска.

3. Използвайте подходящите прибори

Хайверът никога не трябва да се поднася в метални чинии или пък с метални вилици, тъй като това може да промени вкуса му и да го направи горчив или дори с метален привкус. Сервирайте и консумирайте хайвера в керамични, стъклени или пластмасови съдове, за да запазите вкуса му.

4. Опитайте има няколко различни вида

Хайверът се предлага в много разновидности и всеки от тях има малко по-различен вкус. Опитайте с различни видове хайвер, за да намерите този, който отговаря на вашия личен вкус. Не се обезсърчавайте, ако първият вид, който опитате, не ви допадне.

5. Консумирайте на малки хапки

Хайверът трябва да се сервира и да се консумира в количества, по-малки от супена лъжица. Традиционната етика е да ядете хайвера върху малки хапки, но ако просто се научите да го консумирате с удоволствие, малки хапки ще ви помогнат да усетите по-пълноценно неговия вкус, без да сте претоварвате вкусовите си рецептори от аромата или текстурата му.

6. Хапвайте го върху крекери

Хайвер често се сервира на безсолни бисквити, крекери или хляб, или на малки традиционни руски палачинки – т.н. наречените блини. Дегустацията на хайвер в такава приятна „компания“ ще засили и подобри вкуса му.

7. Гарнирайте го

Опитвайте хайвер с някои от традиционните гарнитури, които включват пресни билки като магданоз или копър, в комбинация със заквасена сметана, нарязан лук, нарязано твърдо сварено яйце. Опитвайки тези гарнитури ще подобри вашите кулинарни изживявания.

8. Консумирайте или сервирайте целия контейнер

Хайверът се продава в малки съдове и те са предназначени да бъдат консумирани в една порция. Яжте или сервирайте контейнера с хайвер и не запазвайте останалото. Запазването на отворен хайвер ще промени вкуса му и ще го развали бързо.

9. Използвайте го като предястие

Хайверът е предназначен да бъде консумиран като предястие или апетайзер преди по-основното хранене, но в никакъв случай не бива да се сервира като основно блюдо. Имайте предвид това, когато ядете или сервирате хайвер, защото поднасянето на хайвер като основно ястие би било изключително скъпо и вероятно ще окаже негативно влияние върху по-нататъшните ви опити за дегустация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати