gotvach.bg»Статии»Любопитно»Аспержите са били любими на фараоните

Аспержите са били любими на фараоните

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Аспержи
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Какво са всъщност аспержите? Някои смятат, че те стават само за ядене, но според други това не е само изискан деликатес, а лекарство и изключително красиво цвете.

Най-древната рецепта за приготвяне на аспержи, достигнала до нас в писмен вид, е тази от книгата на Катон „De Re Coquinaria”, написана през трети век преди нашата ера.

Върху саркофазите на фараоните има изображения на аспержи. Кълновете ѝ са смятани от египетските лечители за целебни. Те им придавали божествена сила и свързвали свойствата ѝ с продължението на човешкия род.

В Древна Европа аспержите нахлули през Гърция, където се използвали най-вече като лекарство. Култът към богинята на красотата и любовта Афродита се разпрострял и върху аспержите, които станали известни като мощен афродизиак.

С венци от аспержи се украсявали главите на младоженците, а брачното им ложе се посипвало с листенца от растението. Самият строеж на стъблото на аспержите навеждал на фалически мисли, затова всички мъже ги консумирали в големи количества.

Докато гърците се отдавали на аспержите и на любовта, незабелязано сочният зеленчук бил иззет от римляните. Тези крехки стъбла, според жителите на Римската империя, не само зареждали мъжете с любовна мощ, но и предпазвали от нежелана бременност.

Факти за Аспержи

Римляните започнали да купуват масово аспержи, за да предпазят любовниците си от забременяване, но с императорски указ вкусният зеленчук бил забранен за продажба точно поради тази причина.

Римската армия се нуждаела от свежи сили, а те нямало как да се появят, ако всички жени се предпазвали с аспержи.

Когато купувате аспержи, обърнете внимание на стъблото, то трябва да е гъвкаво, а ако го натиснете с нокът, да хрущи. Ако не можете да намерите хрупкави стъбла, поставете букета аспержи за малко в студена вода, за да станат по-свежи.

Никога не купувайте аспержи с повехнали главички, те трябва да стърчат смело нагоре. Най-трудната част обаче е в обработката на аспержите. Всяко стъбълце трябва да се пречупи откъм корена. Отрежете всички люспички и обелете горния слой на аспержите.

Необходима ви е тясна висока тенджера, за да може долната част на аспержите да се свари, а горната – тоест главичката, да остане леко сурова. Аспержите трябва да хрускат между зъбите ви, а не да са като сварено въже.

Аспержите стават много вкусни, ако вече сварените за няколко минутки аспержи се завият по три в парче бекон или шунка, фиксират се с клечка за зъби и се сложат в предварително запържен чесън или лук с масълце. Захлупват се с капак и след като месото омекне, се сервират, поръсени с кашкавал или пармезан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest