Видове ориз и разликите между тях
Оризът принадлежи към групата храни, определяни като варива, но съществува голямо разнообразие между видовете ориз и начините му на приготвяне.
Този хранителен продукт има 3 определящи качества - дължина, цвят и текстура. По правило дължината и текстурата са свързани. Колкото по-къс е един ориз, толкова е по-лепкав при варене. Тънките видове ориз като басмати и жасмин, приготвяне остават по-отделени един от друг.
Важно правило при приготвяне на всички видове ориз е да се измие добре, за да се премахне нишестето и да добие по-пухкава текстура.
Основните видове ориз се категоризират по дължина, но са и с различна текстура и приложение.
Кой вид ориз в кое ястие се слага
Късозърнест ориз

Късозърнестият ориз е най-малкият от групата дребен ориз с къси и плътни зърна. Слепва се при готвене и съдържа повече нишесте от дългозърнестия. Оризът за суши и оризът от марка Арборио са пример за късозърнест ориз. Те се използват освен за суши, също и за оризови пудинги, оризови топчета.
Среднозърнест ориз
Среднозърнестият ориз е по-къс, но по-широк от дългозърнестия, но по-дълъг от късозърнестия. Оризът Арборио и оризът бомба често са представяни от среднозърнест ориз. Тези видове ориз са много подходящи за ястия като паеля и ризото.
Дългозърнест ориз

Дългозърнестия ориз е дълъг и тънък, най-тесен от всички останали. Той е лек и пухкав и при готвене не се слепва. Оризът басмани и оризът жасмин са примери за дългозърнест ориз. Те са най-добрият избор за пилаф, мляко с ориз, както и за гарнитура на пържени храни.
Сортове ориз
Видовете ориз се делят и на отделни сортове, което създава огромното разнообразие на ориза като хранителен продукт.
Басмати ориз
Ориз басмати може да се намери бял и ли кафяв, но основното му качество е, че е пухкав при готвене и се сервира като гарнитура на яхнии, къри и за пилаф.
Жасминов ориз
Той е дългозърнест, бял или кафяв. Подходящ е за супи и в много рецепти в мексиканската кухня.
Суши ориз
Този късозърнест ориз за суши е подходящ освен за суши, нагири, гарнитура за пържени ястия.
Ориз Арборио

Това е най-подходящият ориз за ризото, принадлежи към вида късозърнест ориз. Абсорбира добре течността и вкуса на основната храна и е по-дълъг и по-нишестен от ориз бомба. Тъй като е лепкав и кремообразен е подходящ за оризов пудинг.
Див ориз
Под това название се крият семената на блатна трева, която има подобен вкус и начин на приготвяне като ориза. Може да се приготви задушен ориз, или да се направи гарнитура с див ориз към ястията.
Вижте още кой е най-полезният ориз и не пропускайте да разгледате тези рецепти за ориз с гъби, които са ни любими.
Коментари