Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Видовете ориз и в кои ястия се слагат

Видовете ориз и в кои ястия се слагат

Видове ориз
Регулируем сушилник за мивка тип кошница-17%
Препоръчано за теб:
Регулируем сушилник за мивка тип кошница
23.00 лв.
19.09 лв.

Видове ориз и разликите между тях

Оризът принадлежи към групата храни, определяни като варива, но съществува голямо разнообразие между видовете ориз и начините му на приготвяне.

Този хранителен продукт има 3 определящи качества - дължина, цвят и текстура. По правило дължината и текстурата са свързани. Колкото по-къс е един ориз, толкова е по-лепкав при варене. Тънките видове ориз като басмати и жасмин, приготвяне остават по-отделени един от друг.

Важно правило при приготвяне на всички видове ориз е да се измие добре, за да се премахне нишестето и да добие по-пухкава текстура.

Основните видове ориз се категоризират по дължина, но са и с различна текстура и приложение.

Кой вид ориз в кое ястие се слага

Късозърнест ориз

Ориз Бомба

Късозърнестият ориз е най-малкият от групата дребен ориз с къси и плътни зърна. Слепва се при готвене и съдържа повече нишесте от дългозърнестия. Оризът за суши и оризът от марка Арборио са пример за късозърнест ориз. Те се използват освен за суши, също и за оризови пудинги, оризови топчета.

Среднозърнест ориз

Среднозърнестият ориз е по-къс, но по-широк от дългозърнестия, но по-дълъг от късозърнестия. Оризът Арборио и оризът бомба често са представяни от среднозърнест ориз. Тези видове ориз са много подходящи за ястия като паеля и ризото.

Дългозърнест ориз

Дългозърнест ориз с пиле

Дългозърнестия ориз е дълъг и тънък, най-тесен от всички останали. Той е лек и пухкав и при готвене не се слепва. Оризът басмани и оризът жасмин са примери за дългозърнест ориз. Те са най-добрият избор за пилаф, мляко с ориз, както и за гарнитура на пържени храни.

Сортове ориз

Видовете ориз се делят и на отделни сортове, което създава огромното разнообразие на ориза като хранителен продукт.

Басмати ориз

Ориз басмати може да се намери бял и ли кафяв, но основното му качество е, че е пухкав при готвене и се сервира като гарнитура на яхнии, къри и за пилаф.

Жасминов ориз

Той е дългозърнест, бял или кафяв. Подходящ е за супи и в много рецепти в мексиканската кухня.

Суши ориз

Този късозърнест ориз за суши е подходящ освен за суши, нагири, гарнитура за пържени ястия.

Ориз Арборио

Ориз Арборио

Това е най-подходящият ориз за ризото, принадлежи към вида късозърнест ориз. Абсорбира добре течността и вкуса на основната храна и е по-дълъг и по-нишестен от ориз бомба. Тъй като е лепкав и кремообразен е подходящ за оризов пудинг.

Див ориз

Под това название се крият семената на блатна трева, която има подобен вкус и начин на приготвяне като ориза. Може да се приготви задушен ориз, или да се направи гарнитура с див ориз към ястията.

Вижте още кой е най-полезният ориз и не пропускайте да разгледате тези рецепти за ориз с гъби, които са ни любими.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest