Картофеното пюре - универсална храна
Дори начинаещи кулинари знаят, че вкусното кремообразно картофено пюре се прави от варени картофи, сол, масло и прясно мляко, което го прави пухкаво, меко, а с добавка от подправки може да добие неочаквано интересен вкус.
Пюрето от картофи е универсален кулинарен продукт и е основа на много ястия. Може да бъде подходяща гарнитура към меса и зеленчуци, да е основа за суфлета от картофи, крекери, да бъде пълнеж за пайове.
Може да се добави и към тесто за хлебчета, картофени ньоки, гарнирани със сосове и подправки. На остатъците от пюрето може да измислят различни приложения за радост на сетивата.
Какво да направим с остатъците от картофено пюре
Панирани топчета от картофено пюре

Това е необичайно вкусно приложение на останалото пюре от картофи, което е подходящо предястие или лека следобедна закуска. Приготвя се за около 30 минути.
Необходими продукти:
- Картофено пюре - 400 грама
- Яйце - 1 брой
- Твърдо краве сирене - 150 грама
- Варена наденица - 150 грама
- Вода - 1 супена лъжица
- Кисела краставичка - 1 брой
- Галета - 4 супени лъжици
- Сол- 1 щипка или на вкус
- Масло за намазване
Приготвяне:
Настъргва се сиренето на едро ренде в отделен съд. След това варената наденица и се добавя към сиренето. Киселата краставичка се нарязва на ситни кубчета и се добавя към сиренето.
Картофеното пюре, което е готово от преди, се добавя към сиренето и другите съставки и се обърква добре.
Разбива се яйцето с лъжица вода и щипка сол, приготвя се и галетата.
С ръце от картофеното пюре с други съставки се оформят топки с диаметър около 3 сантиметра.
Всяка топка се потапя в яйце, а после в галета и се реди в тава за печене, покрита с хартия за печене. Всяка топка се маже с растително масло.
Топчетата се пекат около 15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато станат хрупкави.
Картофено пюре на тиган

Тортилите на тиган могат да бъдат добра опция за закуска и дори алтернатива на хляба. Приготвят се за около 30 минути.
Необходими продукти:
- Картофено пюре - 3 супени лъжици
- Брашно 6 супени лъжици
- Сол, черен пипер и подправки - на вкус
- Олио за пържене
Приготвяне:
Приготвеното отпреди картофено пюре се поставя в съд за месене на тесто. Добавят се сол, черен пипер и подправки на вкус.
Брашното се изсипва върху пюрето. Омесва се тесто.
С мокри и намаслени ръце се оформят тънки питки с произволна големина, приблизително колкото дланта.
В тиган за пържене се загрява олио и се поставят тортичките, така че всяка да се пържи свободно в съда. Запържват се от двете страни и се изваждат върху домакинска хартия, за да се отдели излишната мазнина.
После се преместват в порционна чиния или върху листо от маруля и се гарнират с прясна салата.
Вижте още идеи какво да правим с варени картофи, както и какво може да сготвим с остатъци от картофи.
Коментари