gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кафявият ориз гони настинката

Кафявият ориз гони настинката

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95042k
Ориз
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Оризът е един от незаменимите хранителни продукти и като такъв той носи много предимства за здравословното състояние на човек.

Различните видове ориз са пълноценна храна от кърмаческа възраст до старини. Тъй като е хипоалергенен продукт, той не съдържа глутен или т.нар. растителен белтък.

Преработва се лесно от храносмилателната система под формата на каша, което от своя страна го прави подходяща храна за деца на няколко месеца.

Всички видове ориз са богати на сложни въглехидрати, които са главен източник на енергия за организма, този малозърнест хранителен продукт е незаменима храна през детството и пубертета.

Освен това той има високо съдържание на целулоза и е полезен за възрастни хора като профилактика на застойните процеси в червата, водещи до запек, дивертикулоза и рак.

Сред многобройните плюсове на ориза като храна, които специалистите изтъкват, са ползите върху добрата сърдечна дейност, укрепването на нервната система, усилване на лактацията при кърмещите майки.

Кафявият ориз е един от най-полезните сортове.

Настинка

Отварата от него е с доказано положително действие върху болести на черния дроб и бъбреците. Освен това кафявият ориз е доста ефикасен при простудни заболявания и настинки, ако го съчетаете с мед и мляко. Освен вкусно, това съчетание има и бърз оздравяваш ефект.

Комплексът от въглехидрати стимулира производството на серотонин, затова оризът действа и като антидепресант. В източната медицина оризът от хилядолетия е известен като средство, което удължава живота.

Оризът едновременно с всичко до тук, е и диетична храна. Много диетолози препоръчват “оризов ден” поне веднъж седмично. Този растителен продукт е с много ниско съдържание на натрий, който задържа течностите в организма.

В същото време съдържанието на калий, който се грижи за изваждането на натрия от тялото, е високо. Ако през разтоварващия ден с ориз се пие само вода, може да се свали до 1 кг телесно тегло, но от течности и крайни продукти на обмяната на веществата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest