Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тънкости при готвенето на ориз

Кулинарни тънкости при готвенето на ориз

AdminAdmin
Администратор
9484
Мусака с Ориз
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л-18%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.
77.19 лв.

На пръв поглед готвенето на ориз изглежда като детска игра, с която биха могли да се справят дори и онези от нас, които не са факири в кухнята.

Ориз винаги може да приготвите, но не винаги вкусът на конкретното ястие в изненадва и очарова. Това се дължи главно на някои грешки, които се допускат при кулинарната обработка на тази зърнеста храна.

За да запазите енергийната стойност, полезните вещества, витамини и минерали, добрия вкус на ориза, при готвене трябва да спазвате следните правила:

- Ако не накисвате предварително ориза, задължително го мийте, докато престане да пуска “млечна” вода.

- Най-добре е да накиснете ориза предварително във вода за около 30-60 минути в зависимост от годишния сезон. За час продуктът се оставя във вода само през зимата. По този начин оризът се размеква, в следствие на което по-бързо достига кулинарна готовност и се запазват много повече ценните му вещества.

Ориз

- За да е пухкав и без излишна течност, което често се получава, съотношението ориз/вода трябва да е 1:1.25. Според някои други препоръки най-подходящо е съотношението 1:2 и 1:3.

- Докато оризът ври на котлона и 10 минути след като вече е готов, не бива да махате капака на тенджерата. Ако се отвори и парата от ястието излезе, варенето минава на съвсем друг режим.

- След като заври задължително котлонът се намаля и оризът ври “тихо”. Към края на готвенето, варенето трябва да е съвсем слабо.

- Не прибавяйте сол, докато варите ориза.

- За десерти са най-подходящи кръглозърнестите сортове ориз. Италианският ориз арборио е идеален за приготвяне на ризото, а дългозърнестият испански ориз е подходящ за готвенето на паеля.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
47
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
pv
pv
Леле...и ние във Варна използваме този така сложен термин..:D Комплексарите на тема:''Аз съм от голямото село''...нямат място тук!
Ориза има много тънкости,но статията е добра.
03.04.2015 20:07
2
4
Петранка Иванова
Петранка Иванова
Силве, на 68 години съм,родена съм и живея в София и използвам думата "намаля". Може би не съм пълноценна личност или пък съм от по–низша класа?.....
22.03.2014 11:56
9
6
Ева Димитрова
Ева Димитрова
Силвия, всички ли трябва да са родени в София?
24.09.2013 20:29
13
Ава
Ава
Силве, с извинение че го казвам по този начин, ама много си проста. Един възпитан, интелигентен човек не би направил подобен коментар.
06.06.2013 19:20
10
2
Ружа
Ружа
Готвя ориза без капак ,но когато започнат да се виждат дупчици в ориза,т.е. нивото на водата е намаляло до нивото на ориза,похлупвам първо с кърпа и след това капак .Така оставям на изключен котлон 10-ина минути.Чела съм в рецепта от книга за турска кухня и наистина става добре.
29.05.2013 18:38
1
Miteva
Miteva
Не е много точна статията ...за ризото оризът не се мие, защото нишестето му пада и не става истинско т.е оригинално ит.ризото
29.05.2013 16:56
3
лупи
лупи
Силвия Василева един ориз не може да сготви, тръгнала да обяснява кое как се пише и видиш ли как само в София говорят книжовен български език. Което е тооолкова далече от истината. Относно статията искам да кажа следното: Има хиляди вида ориз,така че има и хиляди начини на приготвяне. Но приемам,че този начин е най-разпространен в България.
24.05.2013 21:31
4
ves_italia
ves_italia
ок. но в чужбина ориза обикновено е ПРОПАРЕН ... ( подготвен ).. а рецептата за съотношението ВОДА - ОРИЗ никога не е точна ... за пропарения са необходими 10 / 15 мин. в зависимост от типа ... и водата да е 1:3 ...
статияата ми изглежда като : " КРАЯАТ ОСТАВА ЗА ВАС "
23.05.2013 22:05
1
ина станкова
ина станкова
ниКВО значение няма как е изписано. факт е, че ориза не се приготвя на свален капак и трябва да си накисва предварително. прекрасен вкус има ако се добави джоджен, зная го от баба ми и наистина става чудесен. приятности!
23.05.2013 21:43
3
3
1
Покажи всички подкоментари
Петър
Петър
Силвия Василева, това е кулинарен сайт. Дават се добри идеи за готвенето, рецепти за най-различни ястия. На едни ще им допаднат на други не. Защо трябва да търсите грешки в другите и най-вече да ги изказвате гласно с груби и провокативни думи. Влезе в литературен клуб и правете забележки там, а тук споделяйте мнения относно ястията. Това, че живеете в столицата не ви прави по-умна и привилегирована. Поздрави!
19.05.2013 00:05
14
4
Силвия Василева
Силвия Василева
Чувала съм, че оризът трябва да се вари без капак, но не знам дали е вярно. Не съм специалист и моят ориз никога не става вкусен.

Ще се отклоня от темата и ще поправя това: "След като заври задължително котлонът се НАМАЛЯВА и оризът ври "тихо". Думата НАМАЛЯ използват хората дошли, наскоро от провинцията, които много уважавам, заради куража да дойдат в толкова мръсен, гъмжащ от народ и неприветлив град, каквато е нашата столица.
17.05.2013 11:05
7
20
КРИТИК
КРИТИК
нищо не казахте за кафявия ориз!
08.05.2013 21:33