Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Необикновената полза от киселото зеле

Необикновената полза от киселото зеле

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кисело Зеле
Нож за зеле метален
Препоръчано за теб:
Нож за зеле метален
4.50 лв.
Виж ››

Хрупкаво и кисело зеле победоносно върви през вековете и неотменно присъства на масата ни. По целия свят различни култури го употребяват. Хиляди са рецептите и начините на приготвяне, но резултатът е, че всички по достойнство оценяват вкуса и ползата от киселото зеле.

Има си обаче основни правила, които трябва да се спазват при приготвянето, за да може процесът на прокисване да тече правилно и в края да се насладим на нещо вкусно и полезно.

Най-добре е да се използват стъклени или емайлирани съдове и в никакъв случай пластмасови или поцинковани. За тежест са подходящи гранитен камък или пълен стъклен съд, но не и метални изделия.

Готовото кисело зеле се съхранява при температура между 0-2 градуса. Не е желателно да се замразява, защото става меко, променя цвета си до бежов и губи полезните си свойства.

Трябва да се внимава при съхранението зелето да е изцяло покрито със сок, защото в противен случай започва да потъмнява и променя вкусовите си качества. Когато зелето не е в сока започва да се разрушава и съдържащия се в него витамин С.

Киселото зеле е много богато на витамини. Само двеста грама от него покриват почти половината дневна нужда от витамин С. В зелето има също така витамин В6, който спомага за по-доброто усвояване на белтъка, затова е препоръчително да се поднася като гарнитура към месни ястия.

Салата с Кисело Зеле

Освен витамини в киселото зеле се съдържа голямо количество никотинова киселина, осигуряваща нормалното протичане на жизнено важни клетъчни процеси и придаваща блясък на косата и здравина на ноктите.

Съдържат се и много микроелементи като калий, желязо, магнезий, цинк. Киселото зеле е отлично профилактично средство против язва на коремната стена и дванадесетопръстника.

Структурата на зелето способства за по-добро храносмилане и подобрява микрофлората на стомашния тракт. Като общо укрепва имунитета и регулира обмяната на веществата. Има и целебен ефект при стомашни болки.

Полезна е и като начин да поддържаме фигурата си. Калоричността й е по-малка даже и от нискокалоричното свежо зеле. Същевременно при консумация създава чувство за засищане. Тартроновата киселина съдържаща се в зелето пречи на превръщането на захарта и другите въглехидрати в мас.

Макар ползата от киселото зеле да е безспорна, все пак трябва да се внимава при използването му, ако имате повишена стомашна киселинност, заболяване на подстомашната жлеза, бъбречна недостатъчност, камъни в жлъчката или хипертония.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest