Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Китайците наричат чая девственица

Китайците наричат чая девственица

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Чай

Китайците, които са известни с любовта си към пиенето на чай, наричат различните видове чаени листенца по различен начин. Когато за основа на името те взимат разновидността на храста, от който са събирани листенцата, има два вида – „резен пъпеш” и „мъхести копия”.

Според формата на чаеното листенце също има категоризация. Когато е навито, чаеното листенце се нарича по различен начин.

Това може да е „лотос”, „воден орех”, „перличка”, „сребърен пух”.

Китайците разграничават и местата на производство на чая. Например чаят от Дун Тин не е известен само по този начин, а и като „изумрудени пролетни спирали от Дун Тин”.

Описанието на чая не е необходимо да е скромно, защото според китайците тази напитка заслужава единствено похвали и не била да бъде подценявана.

Затова „изумрудените спирали” са известни и с друго име – „разтърсващ душата аромат”, а „мъхестите копия” имат още по сложно наименование: „девственица с кожа като слонова кост плува из утринното спокойствие на езерото”.

Ароматен Чай

Сред другите наименования на различните видове чай са „благопристойна издържливост”, „щастлива съразмерност”, „завръщане на спокойствието”, „дълъг живот”.

В Европа е особено популярен китайският чай China Blossom, който представлява ароматен чай с цветя от жасмин. Той е идеален за консумация в чист вид.

Ceylon blend, който е направен от различни сортове цейлонски чай, се отличава със светъл цвят и лек аромат, с нюанс на тръпчив вкус. Assam е индийски чай, който след запарване става тъмночервен, с леко стягащ устата вкус. Той се съчетава прекрасно с прясно мляко.

Earl Grey е името на всеки лек чай, най-вече китайски, който е ароматизиран с бергамот. Той е най-подходящ за пиене с лимон. English Blend представлява смес от индийски и цейлонски чай, а за да е по-свеж ароматът му, се добавя и индонезийски чай.

English Breakfast по традиция се състои от индийски и кенийски сортове чай. Той е много тъмен на цвят и е много подходящ, ако сте уморени, защото тонизира и освежава. Добре се съчетава с мляко, а също и с лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest