Всеки от нас има най-обща представа кои храни са вредни, причиняват болести или съсипват настроението ни и кои са онези хранителни продукти, които са в състояние да ни направят столетници. И най-обикновените хранителни продукти крият риск за здравето, свързан с различни инфекции. Тази причина кара санитарните власти в Америка редовно да изготвят Топ 10 на храните, които неочаквано крият рискове за здравето на човек.
Маруля, салата, зеле и спанак
Макар и изключително полезни, зеленолистните зеленчуци смайващо се оказват коварни. Спанакът може да е преносител на опасна бактерия, която се развива в дебелото черво, но вирее в подпочвените води, затова не само трябва добре да се измива, а и да се кипва във вряла вода. Марулята и зелето могат да се заразят със салмонела от замърсени води.
Яйца

Все пак най-често заразяването със салмонела става от яйцата, затова задължително ги варете поне 10 минути. Никога не трябва да се консумират сурови яйца под каквато и да е форма.
Салмонела може да се прихване дори от картофи или ястия с картофи, майонеза, приготвена от яйца или от други сурови зеленчуци. Салмонелата е свързана с 30 на сто от хранителните отравяния, причинени от картофи. Те могат да пренесат бактерията листерия, опасна най-много за малки деца.
Сладолед
Салмонела може да се прехване и от сладолед. Ако леденото изкушение е заразено с яйчен или млечен прах. Рискови са също така и зрели сирена (бри, камамбер), ако са лошо произведени и съхранени. Те се превръщат развъдник на десетки опасни за стомаха и бактерии. Това важи и за доматите, които не се обработват термично. Те трябва много добре да се почистват под течаща вода.

Риба тон
Риба тон е безспорно една от най-вкусните риби. Тъжната новина е, че тя съдържа токсин, който може да предизвика тежки алергии и който не изчезва при термична обработка.
Стриди
Стридите са един от любимите деликатеси на много хора. Те обаче са сред най-патогенните храни и могат да предизвикат тежки чревни инфекции, ако не се съхраняват правилно.
Специалистите от Америка припомнят, че плодовете и по-специално ягодите, къпините и малините трябва да се мият много добре преди да се ядат, защото може да са минали през ръцете на болни берачи или пък да са съхранявани дори и за кратко на нехигиенични места.