gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Доматен сок не само срещу махмурлук

Доматен сок не само срещу махмурлук

Доматен Сок
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Доматеният сок е препоръчителен не само при махмурлук, но е и здравословен. Учени от Канада установиха, че две чаши доматен сок на ден укрепват костите и предпазват от остеопороза, съобщи английският вестник "Дейли мейл".

Доматите съдържат антиокисданта ликопен, за който вече бе доказано, че предпазва от рак на простатата и от сърдечно-съдови болести.

Учените от Торонто помолили 60 жени да изключат всякакви продукти с домати от храната си за период от 2 месеца. В края му експертите установили значително увеличаване на нивата на химикала N-телопептид в кръвта им, който се освобождава при разграждането на костта.

В следващата част от експеримента в продължение на 4 месеца същите жени трябвало да приемат обикновен доматен сок, доматен сок, обогатен с ликопен, ликопен на капсули или плацебо. Това значително намалило съдържанието на N-телопептид в кръвта на жените, пиещи сок или капсули.

Ползи от Доматен Сок

Учените твърдят, че обикновеният сок, който се продава в супермаркетите, е не по-лош за целта от обогатения с ликопен. Необходимата доза доматен сок за укрепване на костите е две чаши на ден с 15 мг ликопен.

Доматеният сок също е богат източник на фруктоза. Също както меда, той ускорява изгарянето на алкохола в организма. Ето защо се препоръчва на прекалили с алкохола.

За да намалите риска от главоболие, можете да комбинирате питието си с натурален плодов или доматен сок. Добър вариант е и да си направите коктейл от мед, лимонов сок и чай, който да отпивате заедно с уискито.

Доматите са подходящо допълнение не само към изстудената ракия, а и за подсилване на организма. При хора с ниско ниво на кръвната захар, доматите са идеално средство за подобряване на общото състояние.

Лекарите от Сендай, Япония, докладват, че пресният доматен сок е изключително ефективен в повишаването на гликогена. 50% от сухото вещество в доматите съдържа различни естествени захари. Зрелите домати са особено богати на глюкоза и отчасти на фруктоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest