Витамин Р
Vitamin PVitamin P

Витамин Р

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24731k
Плодове

Витамин Р влиза в групата на водоразтворимите витамини. Стотици различни биофлавоноиди съставят водноразтворимия Витамин Р. Синоними на Витамин Р са биофлавоноидите - рутин, епикатехин, цептрин, цитрин, флавон, хесперидин.

Витамин Р е открит от група унгарски учени, които доказали, че сокът от пиперки или лимони оказва въздействие върху пропускливостта на кръвоносните съдове.

Най-важната функция на този витамин се състои в намаляване на пропускливостта на капилярите, откъдето идва и неговото име (Permeability - пропускливост), и в увеличаване еластичността на съдовите стени. Биофлавоноидите действат като заздравяват капилярните стени и регулират тяхната пропускливост.

Череши

Флавоноидите са веществата, които дават жълтия или оранжевия цвят на плодовете. Повечето от специалистите по нутритерапия считат, че на всеки 500 мг витамин С трябва да се приемат поне 100 мг. биофлавоноиди. Те предпазват витамин С от унищожаване чрез окисление, засилвайки по този начин неговото действие. Организмът не може да синтезира витамините от тази група самостоятелно.

Ползи от Витамин Р

Витамин Р е свързан е с витамин С и е нужен за неговото пълноценно усвояване. Той има капиляроукрепващо действие, действува благоприятно при изгаряне и лъчева болест, стимулира образуването на ретикулоцити, усилва тъканното дишане. Много добър ефекти има при спортни травми, тъй като има болкоуспокояващо действие.

Доказано е, че Витамин Р има уникалното свойство да модифицират отговора на организма срещу различните видове вируси, алергени и канцерогени. Като атниоксидант той предпазва организма от вредното действие на свободните радикали.

Има антиалергично, антивирусно и анти-раково действие. Има роля при предпазването от рак и сърдечносъдови болести. Жените в менопауза могат да намерят ефективно облекчение от топлите вълни увеличавайки дневния прием на Витамин Р заедно с витамин D.

Всеки, който има склонност лесно да образува синини, може да увеличи витамин С и Витамин Р в дневния си хранителен режим. Същото се отнася и за хора, на които венците им кървят при миене на зъбите.

Източници на Витамин Р

Пипер

Най-добрия източник са плодовете и зеленчуците в жълто, оранжево и червено и като цяло цитрусите - манго, кайсии, портокали, грейпфрути и други цитрусови плодове. Витамин Р има още и в шипките, лимоните, черешите, френското грозде, сините сливи, гроздето. От зеленчуците най-богато на Витамин Р са морковите, доматите, чушките, броколи, лук и магданоз.

Добър източник на този витамин са още зеленият чай, червено вино, както и черният шоколад (с над 70% какаово съдържание). И още: червен пипер, касис, вишна, елда, бадеми.

Дефицит на Витамин Р

При недостиг на Витамин Р витамин C се усвоява лошо от организма, развива се слабост, бърза умора. Наблюдават се подобни ефекти, както при витамин С - кървящи венци, мускулни болки, напуквания по краищата на устата и др. Появяват се болки в крайниците, възниква опасност от различни кръвотечения, особено вътрешни. По кожата в зоната на сгъвките се наблюдават малки кръвоизливи.

Повишава се чупливостта на съдовете, което води до образуването на синини и оттоци. Недостигът на Витамин Р играе роля при болестни състояния, при които съществува повишена пропускливост на капилярите за белтъчните вещества, например при хепатит, нефрит, плеврит, гастрит и др. Врагове на Витамин Р са водата, термичната обработка, светлината, кислородът, цигареният дим.

Предозиране с Витамин Р

Предозиране с биофлавоноид е малко вероятно, но то може да доведе до диария. Макар и хапването редовно на плодове и зеленчуци да ни набавя достатъчно дози от витамин P, ако се отбелязва негов недостиг, той често се изразява в по-бързата и лесна появата на синини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
iveta
iveta
21.03.2012 12:22
сок от грейпфрут да не се приема с лекарства,тъй като е единственият плод,който блокира разграждането в черния дроб на приетите лекарства и не позволява тяхното отделяне от организма,което ще рече,че ако приемате силни лекарства те ще се усвоят от тялото ви наведнъж и това може да доведе до фатален край.
2
0