gotvach.bg»Статии»Любопитно»Хайверът от охлюви става все по-популярен

Хайверът от охлюви става все по-популярен

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Охлюви
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Едва ли щяхме да знаем за хайвера от охлюви, ако селският работник Доминик Пиеру не се беше отчаял дотам, че да се чуди как да свърже двата края.

Докато гледал отчаяно гроздето, което не дало достатъчно плод, той видял един охлюв и получил прозрение. Доминик решил да направи ферма за охлюви, но не за да използва месото им, а хайвера им.

Жена му много се смяла над идеята му, но когато продали първия си килограм хайвер от охлюви за две хиляди евро, смехът й секнал. За да се получи обаче този продукт се изисква много усилен труд.

В специална сграда по дървени греди се разхождат огромни охлюви, които се хранят само със свежа трева и екологично чисти добавки. В помещението се поддържа определена влажност и от време на време се разпръсква вода. И всичко се прави, за да даде един охлюв четири грама хайвер дневно.

На пръв поглед изглежда, че това са пари от въздуха – само събираш зрънцата хайвер под охлюва и забогатяваш. Но за да се получат четири грама хайвер, фермерите трябва да прекопаят петдесет грама земя, в която охлювът заравя бъдещото си потомство.

Замърсеният със земя хайвер отива във високотехнологична лаборатория, където всяко зрънце се обработва от облечени като хирурзи хора. Те измиват добре хайвера, пресяват го и го отделят зрънце по зрънце с пинсета.

Преди години хайверът от охлюви не успял да се наложи, защото по онова време – през осемдесетте години – хайверът бил неприятен на вкус. Съвременните технологии позволяват той да стане мек и нежен.

Аристократите във Франция са просто луди на тема хайвер от охлюви и семейство Пиеру няма как да успее да изпълни всички поръчки. Вносителите на хайвер обаче са забранили на фермера да нарича официално продукта си хайвер, затова той го продава под името „горски перли”.

В момента той развъжда седемдесет и пет хиляди охлюва и зарежда деликатесните магазини в цяла Европа с вкусния си продукт. Освен от охлюви човек може да забогатее и от други гадинки.

Така например жабите се продават в Италия, Франция, Испания и Китай, където от тях приготвят деликатеси, като използват крачетата им. От кожите им се шият скъпи обувки.

В САЩ е популярен домашният бизнес по отглеждане на хлебарки. Те изискват скромни количества храна, размножават се бързо и след това се изкупуват от магазините за животни, които ги предлагат на собствениците на птици, рептилии и риби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
52
42
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ceko
ceko
17.04.2011 20:52
Къде ги даваш, колко пари ? Звънни, да взема голямо количество Тел:0035796606564.
0
0
Ибрахим
Ибрахим
06.04.2011 17:14
Продавам угоени охлюви.
0
0
иван
иван
26.03.2014 14:48
и аз продавам охлюви гигант , искаш ли да си купеш изгодно
0
0