gotvach.bg»Статии»Любопитно»Истинските моркови са лилави

Истинските моркови са лилави

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Моркови
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Когото и да попитате, дали някой старец или невръстно дете, какви са на цвят морковите, всеки без да се замисля ще отговори това, което всички знаем – оранжеви.

Всички майки и баби се опитват упорито да накарат децата си да консумират този толкова полезен зеленчук. Но никой не го е виждал в цвят, различен от оранжев или жълтеникав.

В действителност съвсем малко хора знаят, че прародителят на съвременния морков, който се намира във всяко домакинство, всъщност е бил със съвсем различен цвят - лилав.

На рисунки направени две хиляди години преди нашата ера в египетски храм, е изобразен лилав морков. По времето на античната култура римляните и гърците са използвали морковите като лечебно средство в медицината, но не и като хранителен продукт.

Резултатите от проведени скорошни изследвания потвърждават, че лилавите моркови допълнително защитават организма от заболявания на сърдечно-съдовата система и онкологични заболявания.

През десети век зеленчукът с лилав цвят се е култивирал от жителите на Афганистан, Пакистан и северен Иран. Още през тринадесети век в Европа са се внасяли разновидности на моркова в бял, зелен цвят и дори с цвят на малина. Имало е и червени и черни моркови.

Малки Моркови

Морковът, такъв какъвто го знаем, е произлязъл от Холандия през четиринадесети век, чрез използване на мутации на семена на северноафрикански жълти моркови. За достигането на днешния оранжев цвят селекционерите са работили двеста години.

Още от училище знаем, че оранжевият цвят при моркова се получава от каротина. Това е жълто-оранжев растителен пигмент, съществуващ в четири форми.

Най-полезната от тях е бета-каротинът, който е антиоксидант, забавя преждевременното стареене, намалява риска от сърдечносъдови заболявания и риска от катаракта.

Особено е препоръчителен да се употребява от хора, чиято професия е свързана с натоварване на зрението – шофьори или такива, които работят основно с компютър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest