gotvach.bg»Статии»Любопитно»Човек може да живее без храна над сто дни

Човек може да живее без храна над сто дни

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Човек може да живее без храна над сто дни
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Колко може да гладува човек, без да умре? Това се опитали да разберат американски медици, които наблюдавали 119 дни Елън Джонс, която тежала 143 килограма.

По време на гладуването си тя пиела по три литра вода дневно. Освен това два пъти седмично получавала голяма доза витамини. Теглото на пациентката успяло да намалее до 81 килограма за периода на гладуването и тя се чувствала прекрасно.

Изследвания, проведени от американския физиолог Е. Адолф, доказват, че максималната продължителност на оцеляването на човек без вода в значителна степен зависи от температурата на въздуха и от режима на двигателна активност.

Така например, когато е в състояние на покой и се намира на сянка, при температура 16-23 градуса, човек може да оцелее без вода цели десет дни. При температура на въздуха 26 градуса този срок намалява с един ден, а при 33 градуса – с четири дни.

Човек може да живее без храна над сто дни

При температура на въздуха 39 градуса човек умира, след като не е пил вода два дни. Без вода човек може да издържи, но колко би могъл да оцелее без въздух?

Ако сте опитвали да задържите дъха си, то сигурно знаете, че повече от две-три минути не можете да стоите, без да получите нова доза кислород. Наблюдавани са някои американски пилоти, при които въздухът може да се задържи до десет и дори до петнадесет минути.

Един от най-силните хора, живели някога, е бил руснакът Иван Заикин, починал през 1949 година. Той бил известен с това, че в цирка качвал върху огромна щанга десет човека и я вдигал.

Друг руснак, известен в началото на двадесети век – Александър Засс, вдигал коне и със зъби успявал да вдигне желязо, от двете страни на което сядал по един младеж. За забавление той обикновено чупел подкови с пръсти.

Американски изследователи решили да изследват потенциалните възможности за увеличаване на човешката сила. Оказало се, че силата на двуглавия мускул на дясната ръка при сгъване се увеличава под влияние на умерена доза алкохол с 1.8 килограма.

При вкаран в кръвта адреналин тя се увеличава с 2.3 кг, а след амфетамин – с 4.7 килограма. С помощта на хипноза тя може да се увеличи до 9.1 килограма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest