gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме медa?

Как да съхраняваме медa?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95243k
Мед
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

Качествата на меда най-добре се запазват при температура от около 10° С. При по-висока температура и недобре затворени съдове се създават условия за вкисване.

Препоръчително е, ако медът се съхранява в буркани, то те да бъдат от тъмно стъкло или да са обвити в тъмна хартия. Това увеличава благотворните свойства на хранителния продукт.

Медът се запазва много добре, ако е зрял. Той не бива да се съхранява в едно помещение заедно с кисело зеле, риба, нафта, газ, химикали и други продукти със силна миризма. В противен случай медът поглъща миризмите и качеството му се влошава.

Как да консумираме меда?

Медът не бива да се консумира направо с лъжица, тъй като предизвиква дразнение на стомаха, особено при децата. Ето защо е добре той да се хапва намазан върху филийка с масло или да се пие разтворен в чаша вода, чай или мляко.

Необходимо е още течността да не бъде вряла, а по-скоро хладка. Обикновено една супена лъжица мед се разтваря в 100 мл. течност.

Дневната доза мед е 60-100 гр. мед, разделен на три дневни дози – сутрин, обед и вечер. Най-правилно и здравословно е медът да се консумира 1-2 часа преди или 3 часа след ядене.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Васил
Васил
17.07.2014 04:48
Медът може да вкисне, ако водното му съдържание е по-високо от нормалното. Това може да се случи, ако медът е недозрял или ако се съхранява във влажно помещение. Медът е хигроскопичен и лесно поема влага от въздуха.
0
0
Мариан
Мариан
19.03.2014 13:41
Медът нито може да прокисне, нито да ферментира алкохолно, защото високо захарните разтвори са стерилни. Затова заплахата за "прокисване" си е една небивалица! Проверявайте нещата преди да ги публикувате.
2
0
Марго
Марго
11.11.2013 23:36
Не консумирайте мед с масло, от комбинацията се получават трудно смилаеми съединения. Най-добре разтворен в топла, но не гореща вода или чай.
3
0
РенРен
РенРен
03.11.2013 09:22
Меда е храната която не се разваля, не пишете глупости, в пирамидите са намирали мед на повече от 2000 години.
6
0
Митьос
Митьос
13.10.2014 09:56
Ами да, 2000 години, ама е бил обвит с тъмна хартия.. Чудят се вече каква глупост да сътворят!
1
0