gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Мазните храни пазят от остеопороза

Мазните храни пазят от остеопороза

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Авокадо
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Мазната храна не винаги е вредна. Когато сте в планината и е много студено, консумацията на едно парченце масло ще ви се отрази много добре.

В основата на храненето на много северни народи е мазната риба. Те много рядко страдат от атеросклероза и високо кръвно. Според специалистите това се дължи на ползата от рибеното масло.

Мазнините са необходими за обновяването на клетките на тялото. Особено много съединения в това отношение има в нервните тъкани и в главния мозък.

Поради тази причина лошото хранене в ранна детска възраст нанася непоправими щети на интелекта. При недостатъчна консумация на мазнини при учениците и възможно нарушаване на концентрацията и намаляване на успеха.

Ако в организма на жената липсват достатъчно мазнини, цикълът й може да изчезне и няма да е възможно да зачене. Единствено с мазнини се усвояват мастноразтворимите витамини – А, Е, D, К.

Витамините и мазнините са необходими за красива коса и за здрава, красива и гладка кожа. Някои мастни киселини са абсолютно незаменими. Задължително трябва да ги получим от храната, тъй като човешкият организъм не е в състояние сам да ги изработи.

Такива незаменими мастни киселини се съдържат в рибата, рибеното масло, в лененото масло и в някои растителни продукти като зехтин, както и морските дарове.

Олио

Мазнините са важни и за правилното формиране на тялото. При прекалено слабите жени е възможно отпускане на бъбреците. Вътрешните ни мазнини като възглавница поддържат органите и амортизират ударите.

Слабите жени много често страдат от остеопороза и счупвания. Затова при недостатъчна телесна маса трябва всеки ден да се консумира храна, която съдържа лесноусвоими млечни и растителни мазнини.

Много е важно каква е мазната храна, която поемаме. Ако се тъпчем с бисквити и рафинирани растителни масла, голяма полза за здравето ни няма да има.

За най-добри се смятат онези мазнини, които не са подлагани на обработка. Това са растителните мазнини, които се съдържат в семената, мазната риба, натуралната сметана.

Избягвайте продукти с трансмазнини – те се съдържат в тестените изделия и в пълнежа за бонбони, както и в чипса, пържените картофки, крекерите и някои видове спагети за експресно приготвяне.

Когато правите салата, овкусявайте я със смес от олио, зехтин и царевично олио. Най-полезните мазнини са нерафинираните, студено пресовани. Ако не ви харесва вкусът им, набавяйте си мазнини от маслини, авокадо и ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest