gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тайната на сушените плодове

Тайната на сушените плодове

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Фурми
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.00 лв.
Виж ››

Фурмите, като източник на енергия, превъзхождат всички останали плодове. Те съдържат абсолютно всички витамини, освен Е, но най-много в тях има витамин В5, който повишава работоспособността и усилва концентрацията и вниманието.

Във фурмите има вещества, които по своята структура са близки до аспирина. Древните лечители са ги ползвали за лечение на настинки и главоболие.

Сушените смокини са не по-малко хранителни и полезни, те нормализират дейността на щитовидната жлеза и предотвратяват много заболявания. Те съдържат ферменти, които стимулират храносмилането.

В народната медицина сушените смокини се използват за унищожаване на стомашни паразити и за лечение на бронхит. Стафидите прекрасно се усвояват от организма и притежават лечебни свойства.

Те се препоръчват при заболявания на сърдечно-съдовата система. Полезни са за деца със слаб имунитет. Стафидите съдържат много бор, който предотвратява развитието на остеопороза, тъй като при липсата му се нарушава усвояването на калций от организма.

Сушени Кайсии

Стафидите съдържат много калий и магнезий. Сушените кайсии помагат на децата да растат и имат укрепващо въздействие върху организма на възрастните.

Те съдържат захар и органични киселини, а също така провитамин А, витамините С и В. Сушените кайсии са богати на калий и желязо. Те са полезни при затлъстяване, болести на сърдечно-съдовата система и прекрасно пречистват стомаха.

Сушените сливи имат висок рейтинг на популярност сред сушените плодове заради своите хранителни свойства и вкус. Сушените сливи са богати на баластни вещества, а също така и витамини от групата В.

Те отстраняват чувството на тревога, повишават устойчивостта на организма към стрес. Тъй като всички сушени плодове са концентрирани, трябва да ги консумирате умерено.

Особено това важи за сушените смокини и за фурмите – в прекалено големи количества те могат да предизвикат главоболие.

Трябва да знаете, че папаята, ананасът и мангото, които се радват на успех сред купувачите, всъщност не са сушени плодове, защото първо се захаросват и едва после се сушат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest