Как да съхраняваме храната
Kako čuvati hranu
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме храната

Как да съхраняваме храната

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Ориз
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

„Запазете за някой дъждовен ден” гласи една стара мисъл, която е вярна и днес. Съхранявайки храната си не само Ви спестява ненужните разходки до магазина, но и Ви дарява с достатъчно провизии в момент на криза. Има някои основни фактори, с които трябва да сте запознати, когато съхранявате храната. Цялата цел на запазването ще е победена, ако провизиите Ви се развалят. Следните съвети ще Ви покажат как да съхранявате храната си.

Какво да съхранявате?

Съхранявайте само тези храни, които обичате да консумирате. Няма смисъл да пазите неща, които не са по вкуса Ви. Житото, оризът, олиото, захарта, сухото мляко, медът и др. са обикновено нещата, които често се включват в рецептите. Затова се уверете, че винаги ще имате достатъчно от тях. Количествата зависят от броя на хората, които живеят в къщата и от срока, за който искате да ги съхраните. Изсушените плодове, пакетирани в метални консерви, са добри за дългосрочно съхранени.

Ако искате да се запасите с пакетирани или консервирани храни, винаги внимавайте когато ги купувате и следете капачките им да не са вдлъбнати или повредени по някакъв друг начин. Проверете датата на производство. Супите могат успешно да се съхраняват на стайна температура за 5 години, с изключение на тези, съдържащи киселини (като доматената супа, която може да издържи само 18 месеца).

Съвети за съхраняване

За да увеличите срока на годност на храната си, трябва да се запознаете със специалните практики за съхраняване.

Житото, оризът, зърнените храни, семената и бобовете трябва да се съхраняват в големи пластмасови контейнери. Можете да си купите такива от магазините за бои.

• Избягвайте да съхранявате в използвани съдове, тъй като те могат да съдържат молекули от предходните храни, които да развалят новите.

• Поставете парче сух лед или добавете няколко дафинови листа, за да предпазите зърнените храни от буболечки.

• Съхранявайте пластмасовите кофи на сухо, в килера или в кухненския шкаф.

• Уверете се, че контейнерът е добре затворен и че не влиза въздух.

• Храни, като месото или млечните продукти, трябва винаги да се замразяват.

• Замразената храна трябва да изстива на подходяща температура.

• Никога не размразявайте и после отново замразявайте храната, тъй като така се появяват бактерии.

• Приготвените храни като хляба и плодовете могат да се съхраняват само краткосрочно.

• Не консумирайте и не съхранявайте храни с изтекъл срок на годност.

Запасяване с храна при извънредни случаи

Извънредните случаи идват без предупреждение, затова винаги трябва да сте готови за такива ситуации. Необходимите Ви неща трябва да включват сухо мляко, хляб, захар, масло и др.

Винаги подновявайте тези запаси, така че съдържанието им да не се развали. Хората, живеещи в райони, в които често се случват природни бедствия, трябва винаги да имат такива храни в наличност.

Съхранявайте храната си на сухо и хладно място. Ако останете дълго време без ток консумирайте първо нещата от хладилника, а после тези от фризера. И най-важното- при криза никога не забравяйте да споделите излишната храна със съседа си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
тин
тин
02.03.2011 12:04
Аз съм от тези, които се запасени за всеки случай. Фризерът винаги е зареден с месо, готови ястия, зеленчуци, хляб, защото нищо не се знае, може човек да се разболее, да остане без пари в даден момент.
0
0