Gotvach.bg»Статии»Плодове»Кокосов Орех

Кокосов Орех

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24824k
Кокосов Орех

Кокосовият орех е безценен дар от природата, който намира приложение в кулинарията, козметичната индустрия и медицината. Кокосовият орех е плодът на тропическата кокосова палма, която обикновено вирее във влажни тропически, крайбрежни райони. За нейна родина се смята западната част на Тихия океан и островите в Индийския океан. Кокосовият орех расте на високи до 30 м палми, които дават според вида и възрастта си от 5 до 150 плода годишно. Обикновено всеки кокосов орех тежи до 2.5 кг. Плодовете на кокосовите палми растат на гроздове по 5-6 и са скрити под клоните. Покрити са с дебела ципеста обвивка, която достига от 5 до 15 см. Под обвивката е тънката кафява черупка, която обаче е много твърда и съдържа белтъчините.

Какво представлява кокосовия орех?

Наименованието на кокосовия орех идва от португалската дума за маймуна (coco). Явно португалците са намерили особена прилика между петната върху обвивката на плода и маймунското лице. Кокосовият орех е средно голям зелен плод, в който има голям орех с три трапчинки. Във вътрешността му има бяла твърда ядлива ядка, която е известна като копра. Копрата източникът на кокосово мляко и кокосово масло, а когато се изсуши се може да се настърже на кокосови стърготини.

Вътрешността на кокосовия орех има бял до жълтеникав цвят с дебелина между 6-12 мм дебелина. От един орех може да се получи от 80 до 500 грама копра. Във вътрешността на кокосовия орех се съдържа още течност - кокосово мляко. То се пие само при недозрели плодове, тъй като може да причини разстройство. Кокосовата вода, която се съдържа в кокосовия орех не бива да се бърка с кокосовото мляко. Тази вода е чиста и служи за утоляване на жаждата. Преди да узрее напълно, кокосовият орех съдържа кокосово мляко, което представлява сладка и белезникава течност. С узряването на ореха, тази течност се втвърдява и тя е всъщност ароматната, бяла и твърда вътрешност на кокосовия орех.

Кокосовият орех започва да добива популярност през 15 и 16 век, когато моряците на Васко да Гама плават в по море в изследване на нови територии. Днес най-големите кокосови плантации в света и износители на кокосови орехи, както и на производните им продукти са Филипините. Това е и единствената страна в света, където кокосово масло е основната мазнина за готвене. Други големи производители са Папуа Нова Гвинея и Соломоновите острови. Копра се произвежда още в южноиндийския щат Карнатака.

Какво съдържа кокосовия орех?

Кокосовият орех съдържа средно 5.8% вода, 67% мазнини, 16.5% въглехидрати, 8.9% белтъчини.

Кокос и плодове

Кокосовият орех е изключително богат на калий, желязо, магнезий, натрий, фосфор, мед и цинк и витамини от група В. Кокосовият орех е богат на протеини и фибри и има голямо разнообразие от витамини като С, Е, К, фолиева киселина. Кокосовият сок не съдържа мазнини и е нискокалоричен - в 100 милилитра се съдържа само 16.7 ккал. За разлика от него кокосовото мляко е много мазно и съдържа голямо количество калории. Кокосовото мляко е ценен източник на голям брой аминокиселини, витамини и аскорбинова киселина. Месестата част от пресния орех съдържа приблизително 33% чисто кокосово масло и има много малко количество въглехидрати. Основни съставки на кокосовото масло са лауриновата, каприловата и каприновата киселини.

Избор и съхранение на кокосов орех

Като екзотичен и не масов плод у нас, изборът на кокосов орех може да представлява често проблем. Когато искате да купите добър орех, внимавайте той да е пълен и тежък, без пукнатини, а при разклащане трябва да се чува как водата се движи. Вгледайте се добре в трите дупчици на кокосовия орех, които задължително трябва да са здрави и без плесен. Едва след отварянето на кокосовия орех може да се установи дали вътрешността му е горчива. Най-лесно той може да се счупи с помощта на кухненски сатър.

Кокосовият орех може да се съхранява доста дълго време. Стига да е здрав, той може да издържи до 2 месеца на стайна температура, понякога дори и повече. Когато е непокътнат, кокосовият орех издържа 1-2 месеца на стайна температура. Отвореният кокосов орех задължително трябва да се съхранява в долната, затваряща се кутия на хладилник. Изсушеният кокосов орех практически няма срок на годност, стига само да е добре затворен и опакован на прохладно място.

Употреба на кокосов орех

Течността на кокосовия орех може да се извлече, след като се пробият с шило дупчиците. След като кокосовите орехи паднат от палмата, те се отварят и се оставят на слънцето за няколко часа. Когато вътрешността им започне да се отделя от обвивката, тя се отстранява и се счуква на малки парченца, които се изсушат поне за седмица. Обикновено кокосовият орех се смила първо на фино брашно, което се загрява до 125 градуса и минава през преса. По този начин се добива кокосово олио, което се рафинира, за да се прочисти. Тази суровина се използва широко в кулинарията или в козметичната индустрия.

Кокос

Когато кората се настърже и се свари в кипяща вода, се получава масло, която се използва като мазнина в кулинарията. Кокосовият орех е широко залегнал в азиатската, африканската, индийската, индонезийската и южноамериканската кулинария. Често с кокос се приготвят супи, сосове, ястия и десерти и превъзходни екзотични коктейли. Кокосовата вода и кокосовото мляко се използват най-вече в супите и сосовете. Настърганата вътрешност отлично се съчетава с пилешко. Кокосовото масло се използва в сладкарската промишленост. Кокосовите стърготини са популярни като украса на сладкарски изделия - кокосови бонбони, кокосови сладки, шоколади, пайове, кокосови торти.

За какво е полезен кокосовия орех?

Кокосовият орех е с доказани ползи за човешкото здраве, с поред най-нови изследвания, той може да помогне и за отслабване. Според някои специалисти, ако човек се опитва да отслабне, не трябва да прекалява с кокосовото мляко и продуктите, в които се съдържа, защото е богато на мазнини. Най-нови проучвания в областта обаче сочат, че ако включите в ежедневното си меню по малко кокосово олио, то ще съдейства по-бързото изгаряне на калориите. Кокосовото олио засилва обмяна на веществата и ускорява метаболизма. В резултат от това се засилва и енергообразуването и се повишава жизненият тонус на човек. Доказано кокосовият орех е мощно средство против затлъстяване и метаболитни заболявания.

В народната медицина на тихоокеанските острови местните лечители използват месестата част на кокосовия орех за унищожаване на чревни паразити, за прогонването на запек и за изграждане на мускулната маса при изтощени и слаби хора. Кокосовата вода е често използвана от тях при инфекции на бъбреците и пикочния мехур, а кокосовото мляко се дава при стомашна язва и възпалено гърло.

Кокосови стърготини

Ред други изследвания потвърждават също така, че кокосовото масло регулира нивото на инсулин в кръвта и предпазва от развитие на диабет. То подобрява оползотворяването на кръвната захар и секрецията на инсулин при диабета и повлиява много благоприятно на функцията на тироидната жлеза. Сокът от кокос съдържа много минерали, препоръчително е да се консумира при големи физически упражнения. Според източната медицина кокосовото мляко стимулира сърдечно-съдовата система. Кокосовият орех също така е мощно средство при лекуване на нервни разстройства, венерически и урологични заболявания. Кокосово масло доказано помага на организма да усвоява по-добре калция, лекари препоръчват използването му за профилактика на остеопороза, укрепване на костите и зъбите.

Жителите на тропическите страни вече хилядолетия използват кокосовите палми и техните плодове за всевъзможни цели. Те правят от него тоник, вътрешността използват като храна, от черупката правят съдове, от влакната обвиващи черупката майсторят груби тъкани и рогозки. Кокосовото масло предпазва кожата от изсъхване, провисване и набръчкване. Полезно е при косопад и пролеми със скалпа.

Лауриновата, каприловата и каприновата киселини на кокосовото масло антимикробно, антибактериално, противогъбично и противовъзпалително действие, те имат изключително благотворен ефект върху здравето. Ауриновата киселина се съдържа в приблизително 50% от мастните киселини на кокосовото масло. Те силно антимикробно средство, което помага при тежки бактериални, вирусни и гъбични инфекции.

Има ефект при лечение на херпес, морбили, хепатит С, SARS, AIDS и други вирусни заболявания. Тази суровина на кокосовия орех разрушава бактериите, причиняващи язва, пневмония, инфекции на гърлото и отделителната система, гонорея и други заболявания. Има данни, че кокосовото масло помага при астма и рак и туберкулоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес