Какви са ползите от кафявата захар?
Koje su koristi od smeđeg šećera?
Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какви са ползите от кафявата захар?

Какви са ползите от кафявата захар?

AdminAdmin
Администратор
95142k
Кафява Захар

Напоследък широко разпространено е твърдението, че колкото повече се отдалечаваме от белия цвят на продуктите, толкова повече се приближаваме към природата и пълноценното хранене.

Безспорен факт е, че през последните години на пазара на захар в България постоянно се увеличава делът на продаваната кафява захар.

Защо всъщност потребителят я предпочита пред бялата? Обикновената захар е рафинирана чрез технология, чиято цел е максимално доближаване до чиста захароза. Рафинираната бяла захар съдържа над 99% захароза, докато в кафявата са изчислени 92% захароза.

Обработването се извършва чрез отстраняване на всички съставки на растението, докато не остане само захар. Чрез нагряване, както и чрез механични и химически процеси, се премахват витамините, минералите, белтъчините, мазнините, ензимите, т.е. всички хранителни вещества.

В процеса на рафиниране на бялата захар участват и процеси като кипене, избелване, обработка с фосфорна и мравчена киселини, серен диоксид, варно мляко, дървени въглища и калциев карбонат.

Ползи от Кафява Захар

При рафинирането се унищожават или се отстраняват хранителни вещества и елементи. В бялата рафинирана захар например напълно липсва калият, магнезият, калцият, желязото, манганът, фосфатите и сулфатите. Разпадат се и витамините А, В и С.

За сравнение кафявата захар се рафинира по много по-мек начин, което запазва минералите, оцветяването, ароматите (лек карамелен нюанс) и вкуса.

Истинската кафява захар се произвежда от първата кристализация на тръстиковия сок и има по-малки кристали. По време на обработката на кафявата захар не се ползват агресивни химически агенти, оцветители или добавки от всякакъв род, твърдят от потребителската асоциация „Активни потребители”.

И така, освен, че е с около 7-10% по-нискокалорична, в кафявата захар, за разлика от бялата рафинирана, се съдържат следните ценни за организма и усвояването на захари, минерали (за 100 г продукт):

Фосфор - 3.9 мг

Калций - 85.0 мг

Магнезий - 23 мг

Калий - 100 мг

Желязо - 1.3 мг

Натрий - 97 мг

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest