gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои храни подобряват храносмилането?

Кои храни подобряват храносмилането?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95243k
Ананас
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Според съветите на експерти за подобряване на храносмилането е необходимо да се приемат повече ензими. Количеството и типа на ензимите, използвани в смилането, зависи от типа, вида и състоянието на храната, която ядем.

Някои храни, като например естествено узрели ананаси, могат действително да подпомогнат храносмилането заради ензимите, които съдържат. Ананасът пък съдържа бромелаин, който „разцепва” протеините. Тъй като процесът на консервиране намалява ензимите, консервираните ананаси не съдържат бромелаин, ето защо не е препоръчителна употребата им.

Салата

Ще имаме по-добро храносмилане, ако започваме всяко ястие със салата от пресни зеленчуци. Приемлива е също и консумацията на запарени зеленчуци, в които е добавена малко сол (индиректен инхибитор на ензимите).

Когато ядете месо, което по начало е тежко за смилане, яжте и богата на витамини храна заедно с него. Това може да включва сурово кисело зеле, пресни билки, чесън и лук.

Японците например ядат сурова риба и морски храни и приготвят зеленчуците си много щадящо от гледна точка на топлинна обработка. Те използват и доста соев сос, който може би е най-старият на света ензимен агент. Ето защо за гарниране на месото е изключително подходящ соев сос, в който обаче трябва да има ниско съдържание на натрий.

Други добри източници на храносмилателни ензими са папаята, малца и хранителните добавки под формата на капсули, таблетки и прахове, които могат да се намерят в магазините за диетични храни.

Ензимите могат да бъдат полезни в лекуването на редица храносмилателни проблеми, панкреатична недостатъчност, остър и хроничен панкреатит, кистозна фиброза, стеаторея, лактозна нетърпимост, както и на някои хранителни алергии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest