gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Захарта влошава паметта

Захарта влошава паметта

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Захар
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

В преклонна възраст далеч не всички хора страдат от слабоумие и старческа деменция. За да защитите паметта си и дълго да останете с бистра мисъл, трябва да следвате определени правила за регулиране на захарта в кръвта.

Забравяте ли имена? Влизате ли в определено помещение в дома си, като забравяте, за какво сте влезли? Трудно ви е да намерите нужните думи? С възрастта положителните отговори на тези въпроси стават все повече.

Много хора се страхуват, че това е лош признак и е предвестник на появата на Алцхаймер. В повечето случаи това не е вярно. След тридесетия рожден ден паметта започва да отслабва.

Няма нужда да изпитвате безпокойство по този повод, промените на тези способности са абсолютно неизбежни. Промените, които стават в мозъка, влияят на намаляването на способността за възприемане и запомняне на информацията, което нараства с възрастта.

Такива промени обаче могат да бъдат избегнати или поне отдалечени във времето с помощта на здравословен начин на живот. Повишеното ниво на захар спомага за намаляването на паметта.

Проблемите с краткотрайната памет са свързани с факта, че с възрастта често са свързани с това, че част от мозъка – хипокампуса – се снабдява по-слабо с кръв.

Намаляването на снабдяването на хипокампуса с кръв е свързано с повишени нива на захар в кръвта. Ефектът се наблюдава дори ако нивото на захарта се покачи съвсем малко.

Сладки

С възрастта способността на организма да контролира нивото на захар в кръвта намалява, затова имаме и повече проблеми с паметта. Главното гориво за мозъка ни е глюкозата.

Ако нивото на захар в кръвта намалява, имаме проблеми с концентрацията на внимание, трудно запомняме нова информация и учим. Ако захарта в кръвта е висока, организмът изработва инсулин, който провокира възпаление и окислителен стрес, а това кара мозъка да остарее преждевременно.

Чаша подсладено кафе или чай с кроасан ни помага да се събудим сутрин. Мозъкът получава доза глюкоза и неговата когнитивна функция се засилва. Но постепенно прекомерната употреба на захар вреди на мозъка ни.

За да е здрав мозъкът ви, намалете захарта до минимум и избягвайте рафинираните въглехидрати, които организмът бързо превръща в захар. Полезни въглехидрати има в плодовете, зеленчуците и зърнените култури.

Намалете консумацията на хляб, макаронени изделия, торти и бисквити. Консумирайте полезни мазнини, които се съдържат в рибата, зехтина и орехите.

Редовно спортувайте. Това повишава инсулиновата чувствителност и ускорява обмяната на веществата. Физическите натоварвания помагат на мозъка да изработва определени вещества, които спомагат за ръста на клетките и за появата на нови връзки между тях.

Следете нивото на захар в кръвта си. Ако с възрастта тя нараства, отидете на лекар. Избягвайте силния стрес, тъй като той вреди на мозъка и отслабва функцията на хипокампуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
гаа
гаа
06.04.2013 14:18
Паметта на човек намалява от две неща- ген и неупражняване на мозъчната дейност!
Шоколада в нормални дози даже засилва мозъчната работа и затова се препоръчва като се учи продължително да се яде повече шоколад! Дъртите хора попринцип ги хващат различни болести, най-честно захарен диабет, но това не зависи какво си от това колко шоколад си ял като млад!
1
0