gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Полезни съвети за готвене на риба

Полезни съвети за готвене на риба

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Риба
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Пържената риба ще стане по-вкусна, ако я накиснете за десет минути в мляко, след това я потопите в брашно и я пържите във вряща мазнина. За да не пръска олиото, а рибата да се изпържи добре, покрийте тигана с обърнат гевгир.

Независимо колко е голяма рибата, тя се запича в предварително загрята фурна. Ако имате опасения, че рибата ще се разпадне на парчета при пърженето, посолете я петнадесет минути преди това.

Варената риба е готова, ако перките й се отделят лесно. Пържената риба е готова, ако при натискане с лъжица от нея изтича прозрачен сок. Не пържете замразена риба, тя ще остане сурова отвътре. Първо я размразете, но не в микровълнова, а в съд със студена вода.

След консумацията на риба и мазни ястия не трябва да се пие студена вода. Не съхранявайте риба заедно с млечни продукти, тъй като от това може да замиришат на риба.

Ако съдът, в който сте държали или готвили риба, продължава да мирише неприятно, изплакнете го с вода с оцет, за да изчезне миризмата. Херингата ще бъде нежна и мека, ако преди да я сготвите, я накиснете за малко в мляко.

Риба със сос

Когато готвите морска риба, напръскайте я с оцет или лимонов сок преди термичната обработка – това отстранява силната миризма. Ако искате да сварите риба, направете първо зеленчуков бульон като за супа.

Ако искате да приготвите желирана риба, сложете първо да се варят главите и едва след двадесет минути пуснете във врящия бульон и останалите парчета риба.

Развалената риба се познава най-вече по неприятната миризма. Мускулната й тъкан е повяхнала, ако натиснете рибата с пръст, остава дупка, а ако я разрежете, изтича мътна течност с мехурчета.

Първокачествената замразена риба има чиста повърхност, няма разкъсвания на кожата, охлузвания и кръвонасядания. Подкожната мазнина на такава риба е бяла, без неприятен мирис.

Освен нашите съвети за вкусна риба, предлагаме да разгледаш още как да си приготвиш:

- вкусен шаран;

- неустоим лаврак;

- или пъстърва на фурна;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest