gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Корените на глухарчето са заместител на кафето

Корените на глухарчето са заместител на кафето

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95042k
Корените на глухарчето са заместител на кафето
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
8.90 лв.
6.76 лв.
Виж ››

Корените на ефирното растение глухарче са ефективен заместител на кафето и други ободряващи напитки.

Ако искате да си приготвите освежаваща напитка от глухарче ще е необходимо да залеете 2 чаени лъжички ситно нарязани корени с 250 мл. студена вода. Отварата се оставя да престои 8 часа. Само една глътка на ден от отварата е способна да ви ободри и успешно да замести кофеиновите и енергизиращи напитки, категорични са природните лечители. Като цяло корените на представителя на семейство сложноцветни влизат в състава на много билкови чаеве и медицински медикаменти.

Освен под формата на чай, от растението може да се приготви и пресен сок. Свежите листа на глухарчето пък са перфектни за приготвянето на салата. Ястието е изключително здравословно, защото е богато на витамини.

Всичко това доказва, че растението не съдържа силно действащи отровни вещества. То може да бъде приеман под формата на горепосочените методи за непродължително време без опасност от токсикация.

Както стана ясно, корените на растението са най-широко използвани. Съдържащите се в тях горчиви вещества, органични киселини, гликозиди и др. обуславят благоприятното действие при стомашно-чревни и жлъчни заболявания. Използват се предимно за стимулиране на секрецията и тонуса на храносмилателната система.

Специалистите горещо препоръчват отвара от билката при чернодробни и жлъчни заболявания, тъй като стимулират жлъчната секреция.

Освен това глухарчето има способността да засилват апетита. Прилагането му се използва като слабително, глистогонно и диуретчино средство.

Пресните листа и сокът на растението се препоръчват още за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет, както и някои кожни болести.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest