gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползата от суровоядството

Ползата от суровоядството

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Суровоядство
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Предците ни са се хранели със сурови продукти и това им е позволило да оцелеят, но доколко съвременните хора биха били склонни да ядат сурови храни?

Суровоядството е полезно и здравословно, но е строго субективно и зависи от отделния човек. Суровоядците боледуват рядко и се справят бързо с болестите.

Сърдечно-съдовите заболявания и много други сериозни болести са голяма рядкост за хората, които наблягат на суровите храни, защото организмът им е защитен.

В пресните сурови продукти като зеле, салата, жълтите и червените плодове и в чесъна се запазват всички антиоксиданти и активни вещества, които се унищожават при термична обработка.

Стомахът работи като по часовник, когато човек се храни със сурови продукти. Хранителните влакна, които съдържат суровите плодове и зеленчуци, премахват запека и хемороидите.

При заболявания на бъбреците, ревматизъм и кожни болести суровоядството е полезно, защото водният обмен е в норма, а хипертонията се облекчава заради намаляването на солта в храната.

Ползи от суровоядство

Орехите и другите видове ядки са доста калорични, но ако вместо нормална порция храна изядете една шепа ядки, ще сте сити няколко часа, а организмът няма да изхабява енергия за усвояването на тежка храна.

При суровоядство зъбите и венците стават по-здрави, а неприятният дъх изчезва, цветът на лицето става свеж. Суровоядството няма противопоказания, но продуктите трябва да се консумират правилно.

Бобовите растения не могат да бъдат консумирани в суров вид, защото могат да образуват токсини. Суровите моркови са полезни само в съчетание с мазнини, защото иначе организмът няма как да усвои витамин А, който се съдържа в оранжевия зеленчук.

Спанакът съдържа много киселини, които пречат на усвояването на калций, затова не трябва да ядете този зеленчук суров, а леко да го попарите с вряла вода.

Малките деца и възрастните хора не трябва да се хранят само със сурови храни. Смята се, че е полезно шестдесет процента от продуктите да се консумират сурови, а четиридесет – термично обработени.

Кълновете са един от най-полезните продукти, предпочитани в суровоядството. Ако ще наблягате на сурови продукти, пийте чиста минерална вода, прясноизцедени сокове и ги подслаждайте с мед.

Когато сте гладни, вместо да хапнете десерт, опитайте да го замените със сурови плодове или прясна зеленчукова салата, подправена с лимон и зехтин.

Ако искате да преминете към суровоядство, изключете от менюто си кафето, черния чай и алкохола, а също така тестените сладки изделия, бонбоните и полуфабрикатите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest