Какво да ядем в жегите
What to Eat During the Heat Waves
Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво да ядем в жегите

Какво да ядем в жегите

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Хранене

Горещините установяват свои собствени правила на живот. И за да не страдате, когато е горещо, трябва да знаете тези правила. В жегата диетолозите препоръчват промяна в менюто.

Консумирайте по-малко сладкиши и червено месо, наблягайте на водата и на зеленчуците и ще се адаптирате много по-лесно към летните горещини, които причиняват сериозен дискомфорт.

Първо правило е да не претоварвате стомаха си. Жегата провокира да протегнете ръка към хладилника, защото той е пълен с вкусни ледени неща.

Точно това не трябва да правите. Голямото количество храна изисква голямо количество енергия за усвояването от организма. Вместо да използва енергията за жизнено важни процеси, организмът я изхабява за храносмилане.

Вода

Преяждането води до претоварване на храносмилателния тракт и нарушава работата му, а освен това излишната храна се лепва във вид на мазнини на ханша.

Ставайте от масата, преди да сте изпитали чувство за окончателна ситост. Второ правило е да облекчите менюто си. То трябва да бъде балансирано по време на жегите.

Около петнадесет на сто от храната по време на жегите трябва да се състои от 14 процента белтъчини – те се съдържат в пилешкото, рибата, млечните продукти. Освен това трябва да има мазнини – около 12 процента.

Сладолед

Останалото са въглехидрати, но се опитайте да замените бързоусвоимите въглехидрати като сладкиши и тесто с трудноусвоимите – зърнени култури, плодове и зеленчуци, които създават дълго усещане за ситост.

В жегата се нарушава киселинно-основния баланс на организма в полза на „киселата” страна. Затова на организма са необходими млечни продукти и растителна храна, за да неутрализира вредната киселинност.

В жегите пийте много вода – два пъти повече, отколкото през студеното време. Водата е актуална най-вече при физическите натоварвания, когато човек се изпотява и трябва да възстанови изгубената влага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest