gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Причини да се откажем от захарта

Причини да се откажем от захарта

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Причини да се откажем от захарта
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Захарта не е храна – тя съдържа празни калории с ниска хранителна стойност и всъщност принуждава тялото да краде витамини от други важни органи, за да обработи захарта, оставяйки ви недохранени.

Захарта ви прави дебели – тя е пълна с калории, които се съхраняват в мастните тъкани. Изискват се много усилия, за да изхабите тези калории.

Захарта ви изнервя – съществува ясна връзка между излишната захар и разстройства като безпокойството, депресията и шизофренията поради високите нива на инсулин и адреналин.

Захарта причинява диабет, сърдечни и бъбречни проблеми – излишната захар може да увреди панкреаса.

Захарта е вредна за зъбите ви – тя повишава броя на бактериите в устата ви, които разяждат емайла. Най-голямото престъпление е, че много популярни пасти за зъби съдържат захар, а не е задължително това да е отбелязано на етикета.

Причини да се откажем от захарта

Захарта потиска имунната система – тя претоварва защитните системи на тялото, особено ако не я консумирате в умерени количества.

Захарта причинява бръчки – богатите на захар храни увреждат колагена, който е отговорен за свежата кожа и липсата на бръчки.

Не повече от 10% от калориите трябва да идват от добавени подсладители – това означава максимум от 12 чаени лъжички захар за меню от 2200 калории.

Двадесет чаени лъжици захар може да изглежда като твърде много за един ден, обаче имайте предвид, че много продукти съдържат голямо количество захар.

Плодовото кисело мляко с ниско съдържание на мазнини в опаковка от сто двадесет и пет милилитра съдържа до 4 чаени лъжички захар.

Две филии бял хляб могат да съдържат до 3 чаени лъжички захар. Една поничка с глазура съдържа около 6 чаени лъжички. Лесно е да се види защо консумацията на захар се покачва, при положение, че в толкова много храни има добавена захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest